DTRH17: De zorgvuldig georkestreerde euforie van Bonobo

Bomvolle Hotot deint zachtjes mee

Bonobo, alias Simon Green, draait als dj en producer al heel wat jaartjes mee. Zijn sound is nog steeds typisch: ergens tussen popliedjes en downtempo dansbeats, met diepe bassen, lief sissende hihats en dat kenmerkende synthesizer-onderzeegeplonk. Alsof je op de bodem van een zwembad ligt. Alles héél erg chill.

Je kunt hier drie nummers van de show terugzien.

Tussen zijn zeven bandleden is hij vandaag overduidelijk de leider. Vanaf zijn plek recht in het midden surveilleert hij zijn rijk, omringd door meerdere MacBooks, allerhande sample-pads en met gitaar om de hals. Af en toe houdt hij twee of drie vingers in de lucht, een cue voor zijn bandleden die strak wordt gevolgd. Er zijn koperblazers mee, en een dwarsfluit. De zangeres zet het onderwaterthema nog wat kracht bij met golvende armbewegingen en een jas die qua vorm en kleur wel iets weg heeft van een kwal (of een wolk? Iets vreselijk chills in elk geval).

Is het opwindend? Verre van. Maar dat is ook niet de bedoeling. Green is de dirigent van een zorgvuldig georkestreerde set, een aaneensluiting van gloeiende euforiemomentjes. De tot in de puntjes uitgekiende setlist vloeit van opbouw naar climax. Telkens worden de geluksmomentjes ietsje groter. Het publiek begint meer te deinen, armen worden gebroederlijk om schouders geslagen. Maar alles zachtjesaan. Een festivalshow in soft focus.

Soms vergeet je zelfs een beetje waar je staat. Dat gebrek aan scherpe randjes of diepgang kun je erg vinden, maar dan ben je in de Hotot de enige. De ramvolle tent laat zich moeiteloos meevoeren met Bonobo's zachte stroming.

HET MOMENT:
Mogen we dan toch nog een momentje knallen? Ja hoor, een-na-laatste track 'Know You' heeft net genoeg pit om je wakker te maken voor de festivalnacht, zonder je uit die typische Bonoboflow te halen. Met een drumsolo zelfs! Het publiek voelt moeiteloos aan waar Green heen wil en gaat bijna echt los. Bijna. Maar met afsluiter 'Transits' komen we weer in rustiger vaarwater, en zo deinen we héél chill de nacht in.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12