steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Geen Kroaat die zevental The Limiñanas tegenhoudt

Franse psychrockers scheuren plankgas de nacht in

De vintage psychedelica van The Limiñanas leent zich op voorhand prettig voor een lome zomeravond in een park als het Valkhof, dat laat op de zaterdag goed is volgelopen. Hoewel loom? Die associatie schudt het Franse zevental op haar 'Ouverture' maar direct van zich af. Marie Limiñana, helft van het naamgevende echtpaar in de band, drumt een uur lang rond de 130 slagen per minuut in een set die plankgas de nacht in scheurt. 

Daarvoor krijgt ze hulp van een zestal landgenoten, onder wie echtgenoot Lionel centraal naast haar op het podium. De band haalt haar inspiratie duidelijk uit de jaren zestig, met een combinatie van vintage pop, yé-yé en rammelende sixties garage rock. Typerend daarbij is de tamboerijn op het drumstel van Marie, waardoor de 130 slagen ook voor 130 rinkelende belletjes per minuut zorgen; alsof het niet genoeg is speelt naast haar iemand zelfs louter, non-stop tamboerijn.

Toch bevinden de echte blikvangers zich áchter Marie en Lionel, in de schaduw van het drumstel. Grappig dat juist daar het duo staat dat voor de melodie zorgt. Waaronder de leadgitarist, al wisselt hij zijn trippy ogende gitaar regelmatig in voor een orgeltje of melodica. Met al die instrumenten is het eigenlijk een verrassend coherente set, met een coolheid gespeeld zoals alleen Fransen dat ogenschijnlijk achteloos kunnen. 

Met een TGV-vaart passeren liefst zeventien nummers in een uur. Dat zegt wel wat: niet alle nummers zijn echt, nouja, liedjes. Soms dreigt de band te vervallen in té veel groove en psychedelica, maar dan knalt er toch weer zo'n ijzersterke melodie uit een plotseling verschenen ukulele ('AF3458'), of klinkt een Tom Morello-achtige wahwah-gitaar dwars door single 'Shadow People'. De nacht wordt uiteindelijk ingeluid met covers van Can en Them. De impact van die bands wordt hier vijftig jaar later, andermaal, op aangename wijze onderwezen. 

HET MOMENT:
Que se passe-t-il? Hapt de gitarist daar nou naar een vlieg? Raarrrr.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland