'Sonische aanvallen' in Cuba: kun je hersenschade oplopen door geluid?

Neurobioloog Niki Korteweg over de 'geluidswapens' waardoor diplomaten hun geheugen verliezen

Er is iets vreemds aan de hand in Cuba. Deze week meldt The Guardian dat er vanuit de Amerikaane ambassade in Cuba berichten komen over 'gezondheidsaanvallen' van 'sonische wapens'. Diplomaten in Havana worden midden in de nacht uit hun bedden gelicht door een keihard, schurend geluid. Daarna krijgen ze last van gehoorverlies, concentratieproblemen en kunnen ze zich bepaalde woorden niet meer herinneren.

Er hebben zich op dit moment 21 Amerikaanse slachtoffers gemeld, soms met vergelijkbare maar ook uiteenlopende symptomen: sommigen worden gediagnosticeerd met mild hersentrauma (oftewel een hersenschudding), anderen lijden aan permanent gehoorverlies. Ook wordt melding gemaakt van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en bloedneuzen. De FBI heeft de kamers onderzocht, maar kon geen apparatuur vinden die een dergelijk geluid zou kunnen veroorzaken.

Het is niet duidelijk wie er achter de aanvallen zit, en dat is niet het enige mysterieuze: wetenschappers zijn er niet uit of het überhaupt mogelijk is om zulke ernstige hersenschade op te lopen door geluid. In 3voor12 Radio sprak Roosmarijn Reijmer met neurobioloog en wetenschapsjournalist Niki Korteweg: 'Ik kan me voorstellen dat het een soort massahysterie is. […] Een vorm van massapsychose, waarbij mensen zich inbeelden dat er echt iets mis is.'

Luister het hele interview hier terug.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12