3voor12 Gelderland

4df19: Santrofi uit Ghana betovert het publiek

En laat zien dat magie van Afrika nog steeds werkt

Wat is dat toch met die charismatische Afrikanen op het Valkhof Festival. Jaar in jaar uit weten zij het publiek volkomen in te pakken, op te zwepen, te betoveren en in een feeststemming te brengen. Ook Santrofi uit Ghana laat zien dat de magie van Afrika nog steeds werkt. Vanaf het eerste moment pakken zij de aandacht om die een uur later met tegenzin weer los te laten.

Santrofi is een onlangs opgericht collectief uit Accra dat een eigen draai geeft aan de traditionele highlife, muziek die in de negentiende eeuw in Ghana ontstond. De voorman is bassist Emmanuel Ofori, die eerder samenwerkte met legendes als Pat Thomas en Ebo Taylor. Hij verzamelde de afgelopen jaren een groep multi-talenten om zich heen die met traditionele en moderne instrumenten de melodieën en ritmes dynamisch in elkaar vlechten tot een dansbaar geheel. De muzikanten wisselen moeiteloos tussen keyboards, drums, gitaar en trombone en traditionele instrumenten zoals houten trommels en kalebassen. Hun onlangs uitgebrachte album, Alewi, is vernoemd naar een lokaal bekend zwart-wit gestreept snoepje. Een metafoor voor de boodschap van de band: ‘no matter if you’re black of white, man or woman’ en een metafoor ook voor de multi-inzetbaarheid van alle muzikanten.

De band spreidt een tomeloze energie ten toon. Geen seconde staat Santrofi stil en op aanstekelijke wijze weet zij het publiek voor zich te winnen. Het plankier voor de Arc staat afgeladen vol, iedereen danst en de muzikanten grijnzen van oor tot oor.

HET MOMENT
Afrikaanse muziek spreekt rechtstreeks tot het hart. Zou het komen omdat de mensheid ooit in Afrika is ontstaan, dat deze muziek nog steeds in onze genen zit? Het is niet nodig om de taal te verstaan, om toch mee te doen met een vraag-en-antwoord-lied. Geen idee waar we over zingen, hoewel de bewegingen van Emmanuel behoorlijk suggestief zijn. Het maakt het plezier alleen maar groter.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12