ESNS23: Katnuf is een aandoenlijk groentje

TikToksensatie heeft een kwartier aan hits én een hele goeie stem

Het verhaal van Anas ‘Katnuf’ Kasmi, een Nederlands-Marokkaanse jongen woonachtig in België, is een hedendaags social media-sprookje. In juli liet hij via TikTok een liedje horen waar hij aan werkte, en hij vroeg zijn dik tweehonderdduizend volgers: "Moet dit mijn volgende release zijn?" Hij kreeg mega-veel reacties, en ook feedback. "Misschien het tempo een beetje sneller of zo?", tekende de Volkskrant op in een vrolijk verhaal. Het is een tropisch dansbaar r&b-popliedje in navolging van de grote Ronnie Flex-hits, et voilà, het werd de grote zomerhit van 2022. Die al voor de release tientallen miljoenen views op TikTok had. Die inmiddels 28 miljoen keer op Spotify is beluisterd.

Kortom: Katnuf hoort thuis op Noorderslag. Leuk en aardig, maar een groot oeuvre heeft hij bepaald niet. Hij staat dus maar een kwartiertje in het blokkenschema. Er is vast behoorlijk wat industrievolk dat dan bij voorbaat al concludeert: moet wel een kutshow worden. Nou…. niet dus! Katnuf blijkt een SCHATJE van een jongen te zijn die zowaar hartstikke goed kan zingen, megazenuwachtig was maar de belofte helemaal inlost. "Ik ga vandaag een stukje van mezelf delen met jullie. En dat doe ik met een paar tunes die jullie misschien kennen. En met een paar verrassingen." Een meisje vooraan is al binnen drie tellen keihard aan het meezingen terwijl ze haar vriendin FaceTimet. Die thuis OOK keihard meezingt. Katnuf heeft een toetsenist en gitarist bij zich, twee gasten die daadwerkelijk mooie toevoegingen plaatsen bij zijn vrolijke hitjes.

Vier liedjes later is het al voorbij, na zo’n twaalf minuten op het podium. Hij eindigt met een schattige akoestische ballad, waarin hij echt indrukwekkende uithaaltjes doet. "Ik ga heel eerlijk toegeven, ik was superzenuwachtig om voor jullie te staan." Lieve glimlach. "Maar dit voelt me net als het einde van een film. Een schoolfeest ofzo."

Het oordeel: Deze jongen kunnen we goed gebruiken in het Nederlandse poplandschap, want dit kwartiertje is al beter dan vrijwel al zijn concurrentie in het genre

Het nummer: ‘Van Mij Zijn’

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12