3voor12 Leiden

Humberto Rios wint finale Leiden Jazz Award 2018

Jazz leeft, is avontuur en biedt vrijheid

Pianist Humberto Rios heeft op 25 maart de tiende Leiden Jazz Award gewonnen. Hij ging naar huis met de fraaie kristallen wisselbokaal van de Koninklijke Leerdam en EU 1000, beschikbaar gesteld door drankengroothandel Boonekamp. Dit jaar voor het eerst bevatte de eerste prijs bovendien een aanbod van Challenge Records om een CD uit te brengen. En alsof dat allemaal niet genoeg was, won Humberto Rios ook nog de publieksprijs, toegekend door een studentenjury.

Het is spannend, want veel ontlopen de finalisten elkaar niet. Ze zijn gewoon allemaal erg goed. Het publiek – ruim tweehonderd bezoekers – geniet met volle teugen van vier uitstekende, jonge muzikanten met hun bands, die tegelijkertijd laten horen hoe gevarieerd en avontuurlijk jazz kan zijn. Iedereen is het erover eens dat dit een finale van zeer hoog niveau is. De deskundige vakjury, onder voorzitterschap van Peter Knoppert, heeft het dan ook moeilijk.

De Spaanse Maripepa Gontreras Gámez bijt het spits af met haar goed ingespeelde quintet. Zij speelt hobo, een instrument dat je in de jazz niet vaak tegenkomt. Ten onrechte, laat zij horen. Het kwartet van gitarist Yuri Rhodenborgh brengt duetten tussen elektrische gitaar en saxofoon. Het is soms ruig, soms verstild, jazz met elementen van rock tot klassieke muziek. De Spaanse zangeres Isabel Bermejo met haar vier begeleiders vermengt, in een ook al swingend en aanstekelijk optreden, jazz met muziek uit haar geboorteland en andere delen van het Middellandse Zeegebied. Winnaar Humberto Rios speelt met zijn trio swingende jazz met duidelijke invloeden uit zijn geboorteland Cuba. Hij laat horen zowel met krachtige akkoorden als gevoelige noten uit de voeten te kunnen. Op een gegeven moment duikt hij zelfs in de piano, en even is hij ook percussionist.

Alle deelnemers laten zien dat jazz leeft, avontuur is en vrijheid biedt. Met datzelfde thema opent de kersverse Leidse stadsdichteres Marianne van Velzen, onder begeleiding van een bassiste, het programma. Frank Elkhuizen toont vooraf en tijdens de pauzes door hem gemaakte compilaties van jazzfilms. Het is een bijzonder geslaagde jazzmiddag, met een finale vol jonge, swingende, creatieve en vooral ook heel goede musici.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12