Album van de Week (49): Rico Nasty

Excentrieke rapper komt aan als een knal in het gezicht

Rico Nasty wil dat je je bek houdt, en zo niet… tja. Ze rapt erover op de laatste single van haar nieuwe album Nightmare Vacation. De track heet ‘STFU’, met een drill-type beat met knallende bassen, waarover ze heen snauwt: ‘I don't gotta fit inside no crown / But I do let it jump and then beat your ass one on one’. In de bijbehorende, Fight Club-achtige videoclip duwt ze zich samen met haar girlgang door een groepje vechtende mannen heen om haar ellenboog vervolgens ferm in iemands nek te planten. ‘SHUT THE FUCK UP! SHUT THE FUCK UP!’

Met die explosieve sound brak de Amerikaanse rapper officieel door toen ze in 2018 ‘Smack A Bitch’ uitbracht. Dat was een traptrack vol nu-metal gitaren waarop ze haar kenmerkende grom debuteerde, een soort rochel die klinkt alsof ze het hele schap van de Albert Heijn-servicebalie heeft zitten wegpaffen. Die track staat ook op haar officiële debuutalbum Nightmare Vacation (en blijft de coolste track van het album!) samen met een remix, maar je hoort dezelfde sound ook terug in ‘Let It Out’, een track met loeizware bassen met Korn-achtige gitaarlijnen, en nummers als ‘Candy’ en ‘Girl Scouts’, waarop ze zich op haast cartooneske neerzet als vrouwelijke horrorcorerapper. Je herkent haar bijna niet terug op ‘Back And Forth’, het duet met Aminé waarop ze verrassend mellow uit de hoek komt.

Dat ­in-your-face agressieve imago maakt Rico Nasty ook een beetje een buitenbeentje in de hiphopscene, zeker omdat ze een vrouwelijke rapper is die speelt met genres en zich bovendien als uitgesproken weird profileert. Bijvoorbeeld op ‘Losers’, een track samen met cloudtrapper Trippie Redd waarop ze de autotune vol aanzetten, waarmee ze flink knipoogt naar de emorap waar ze een paar jaar geleden debuteerde. Bovendien zijn het juist de meest onverwachte samenwerkingen die een paar van de hoogtepunten van het album vormen. Kun je je een andere rapper voorstellen die in samenwerking met 100gecs een hyperpop-trap-crossover (‘IPHONE’) zou maken waarop ze klinkt alsof ze een heliumballonnetje tot zich heeft genomen, om de weirdo-popproducer vervolgens een trapbanger (‘OHFR?’) te laten maken? Och, en dan is er ook nog ‘Own It’, een upbeat hiphoptrack met een catchy hook over zelfliefde.

Want ja, waarom zou je ook de moeite doen om erbij te horen, als je gewoon je excentrieke zelf kunt zijn? Dat is zo ongeveer de boodschap van Nightmare Vacation, en daarbij hoort nu eenmaal het kanaliseren van opgekropte woede. Het moet immers ergens heen, zeker als je hebt meegemaakt wat Rico Nasty achter de rug heeft. Maar daarover binnenkort meer: een interview is nog in aantocht. Stay tuned!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12