Zo steun je je favoriete muzikanten, podia en labels

Ook in het streamingtijdperk kan een gekochte plaat wat uitmaken

Alle concerten, evenementen en clubnachten zijn tot 6 april geschrapt, en er zijn genoeg tekenen om te suggereren dat daar in de nabije toekomst geen verandering in komt. Een drama voor de culturele sector, natuurlijk. Artiesten zien hun hele maandinkomen als sneeuw voor de zon verdwijnen, en poppodia kunnen dag zeggen tegen hun geprojecteerde inkomsten. Popmuziek is voor het gros van de industrie geen vetpot, maar er is nog onduidelijkheid over de invulling van een eventueel steunpakket voor de culturele sector. Zo zou de situatie wel eens flink uit de hand kunnen lopen. Maar hé! Samen de schouders eronder. Als je dit weekend toch geld bespaart op rondjes in de kroeg of club, dan kun je net zo goed een bijdrage leveren.

Er is immers geen beter moment om een mooie plaat te kopen. Keek je uit naar een concert in de aankomende periode? Het voelt misschien een beetje gek om jezelf nu te trakteren, maar door vinyl te kopen help je de artiest nu meer dan ooit. Laadt die nieuwe Eefje de Visser of Caribou dus maar in je online winkelkarretje. Idem dito wat betreft de merchandise. Streamen heeft in principe maar weinig zin, aangezien artiesten maar zo’n 0,4 cent verdienen per play. Wat je wél kunt doen is de release digitaal via Bandcamp kopen. Skee Mask spoorde bijvoorbeeld al aan om artiesten te supporten via Bandcamp, door zijn gehele discografie aan gekochte tracks te delen: ‘Support some artists or get confused with my taste.’ Voor onafhankelijke artiesten en indielabels is Bandcamp misschien wel de beste uitkomst: daarvan gaat namelijk 85% van de inkomsten direct naar de artiest. Bovendien kun je bij Bandcamp kiezen om méér dan de vraagprijs van het product te doneren. Wil je je uitgaven zo veel mogelijk spreiden, dan kun je er voor kiezen om individuele tracks te kopen in plaats van een plaat. Vinyl en merch kun je er ook gewoon kopen. Bedenk je trouwens ook dat naast de artiesten ook je favoriete platenzaken en labels een flinke dip in hun sales zullen zien. Des te meer reden om even je online winkelkarretje in je favoriete platenzaak vol te laden, of de Bandcamp-pagina’s van onafhankelijke (Nederlandse) labels als Knekelhuis en Subroutine te bezoeken.

Als laatste: bedenk dat je lokale poppodium of nachtclub financiële klappen opvangt. Het gecancelde festival Rewire, dat in april zou plaatsvinden, liet al weten dat donaties meer dan welkom zijn. Als je je lokale podium benadert via de contactpagina waar je zou kunnen doneren, zijn ze je ongetwijfeld dankbaar. Ook zou je de terugbetaling van al aangekochte tickets voor clubnachten en concerten (deels) kunnen doneren.

Volg hier ons Corona live-blog.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12