BKS18: Alle vuisten in de lucht voor CHVRCHES

Frontvrouw Mayberry is het siervuurwerk in de dikbelegde electropop

Op het hoofdpodium is Arctic Monkeys nog met het laatste nummer bezig, maar het is twaalf uur sharp en in de grote tent laat CHVRCHES er geen misverstand over bestaan: er is geen ander universum dan dit. Alle schuiven gaan open. Grote hit ‘Get Out’ van de laatste plaat wordt meteen met drie bulldozers het publiek in geblazen. De twee synth-heren aan de zijkanten en de drummer midachter willen de vloeren zo doen trillen dat de spijkers er uitkomen. De voetbalstadionlichten achter de Schotse band gaan in overdrive, de felle visuals zijn haarscherp afgestemd op de tunes. Waarvan CHVRCHES er met dit jaar verschenen derde plaat Love Is Dead weer een aanzienlijke set bij heeft. CHVRCHES is meteen aan. Het publiek is meteen aan.

Frontvrouw Lauren Mayberry heeft haar act ook nog eens opgevoerd. Ze komt in een zwarte tutu op het podium, glitters om de ogen. Ze maakt pirouettes, ze headbangt, ze beweegt vederlicht over het podium. Maar het belangrijkste zijn de zanglijnen die ze afvuurt. Die zijn overtuigend tussen de dikbelegde electro en bassen. Als bandlid Martin Doherty één nummer de zang overneemt - geen best idee, al compenseert hij z’n gebrekkige zangkwaliteit met jongehondenenthousiasme - blijkt daarna extra hoe essentieel de vocalen van Mayberry voor CHVRCHES zijn: zij is het siervuurwerk.

Ook belangrijk: CHVRCHES heeft een arsenaal aan dikke hooks verzameld die bij voorkeur vooraan in het nummer wordt gezet. De Schotten stoppen het tempo er meteen in. Het wordt lomp gebracht, zeker, maar in de electro zit ook warmte. En er is altijd oor voor melodie.

HET MOMENT:
Dat de halve tent begint te springen als de band nog een extra speklaag aan bas toevoegt. Maar ook het midtempo werk. ‘The Mother We Share’ en het nieuwe ‘Miracle’ zijn goed voor de variatie. CHVRCHES is de bonk energie die elk festival ’s nachts kan wensen.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12