Live: Multidisciplinaire voorstelling ‘Verboden Sofia Te Zijn’ vertelt het verhaal van een vluchteling
Pim Limburg verbindt de Overijsselse kunstsector met de harde realiteit van onze wereld
Foto's: Jos Tijhuis | Tekst: Chris Egbers
De Zwolse zanger/muzikant Pim Limburg werkte het afgelopen jaar aan een grote productie waarin animatie, dans, muziek en theater samenkwamen. Drie avonden op rij nam hij met deze show het publiek mee in het leven van het jonge Syrische meisje Sofia.
Sofia
Pim verwerkt vaak zijn maatschappelijke interesse in zijn projecten. De laatste tijd hield hij zich veel bezig met de vluchtelingencrisis en dan met name in hoe het leven van een vluchteling eruitziet. Hij bekeek veel beelden van mensen die gevlucht zijn en hij interviewde er zelf ook een aantal: “Die mensen worden vaak als derderangsburger aangekeken en de opvang is op veel plekken belabberd. Als ze denken dat alle ellende in hun thuisland ontvlucht zijn, dan belanden ze in veel gevallen op een plek waar het nog steeds waardeloos is.”
Pim hoorde verhalen over door ISIS ontvoerde en misbruikte vrouwen, kinderen die hun moeder smeken om het geknal te laten stoppen en de verdeeldheid die binnen een bevolking ontstaat in een burgeroorlog. Delen van deze verhalen koppelde hij aan het fictieve karakter ‘Sofia’. Ze is nog jong en beseft in eerste instantie niet wat er aan de hand is. Later krijgt ze dat steeds meer in de gaten. Het verhaal is vanuit haar perspectief verteld en wordt dus ook steeds duisterder en concreter.
Interdisciplinair
In de basis heeft Pim de hele show zelf bedacht, maar hij werkte nauw samen met maar liefst veertig andere kunstenaars. Hij schreef zelf het script voor het stuk en maakte de muziek die het verhaal ondersteunde, maar voor het maken van animaties, het bedenken van de dansen en natuurlijk de uitvoering van het geheel had hij zijn team hard nodig: “Ik wist goed wat ik zocht, maar ik ben natuurlijk geen danser of animator. Aan de hand van mijn wensen heb ik daarom anderen veel vrijheid gegeven om te doen waar zíj goed in zijn. Zo is een team van zes animators anderhalf jaar bezig geweest met het maken van de animaties voor de show die precies goed getimed moesten worden.”
Toekomstplannen
Met deze voorstelling studeerde Pim glansrijk af aan de opleiding Docent Muziek in Zwolle. Nu gaat hij eerst een jaar werken bij een MBO-opleiding voor muzikanten, daarna wil hij graag verder studeren in Finland: “Daar hebben ze een toffe opleiding voor het maken van videogame-muziek. Ik ben altijd enorm gefascineerd geweest door hoe muziek beeld kan versterken of contrastreren, waardoor het geheel je nog meer pakt. In mijn voorstelling heb ik natuurlijk ook muziek geschreven die dienend is aan het beeld, dus dat was al een mooie oefening.”