BKS18: Alex Cameron is goed, fout en hartstikke lekker

Sleazy songwriter maakt de hype waar

Hij is een van dé namen van deze editie van BKS: Alex Cameron, de man die van shows in Australische kroegjes met zijn beste vriend/saxofonist/'zakenpartner' Roy Molloy ging naar schrijfsessies en arenatours met The Killers. En dat allemaal met dank aan de schofterige personages die zijn liedjes bevolken, die facetten van hemzelf en de lelijke kanten van ons allemaal weerspiegelen. Cameron staat bekend om zijn showmanschap: een dikke plak vet in het haar en zelfverzekerd zwaaiende heupen, en Roy altijd aan zijn zijde. Het is een intrigerende combinatie van onvervalst cheesy popliedjes, ongegêneerde viezigheid en een dikke, beschermende laag ironie. 

En ja, fout is soms ook gewoon lekker. Die potsierlijke synths, de gated drums met die typische holle jaren 80-sound, veel zwoele saxofoonsolo's: het klinkt allemaal heerlijk vol en vettig. Alex Cameron windt het publiek zo om zijn vinger, maar dat viel te verwachten. Vlak voor de show staat de Three al vol fans, die onophoudelijk zijn en Roy's naam schreeuwen.

De charme van Alex Cameron is dat hij het masker niet krampachtig vasthoudt: op het podium laat hij meer van zichzelf zien dan van zijn gefictionaliseerde, onaangename alter ego. Hij heeft er enorm veel zin in vanavond, en is duidelijk overdonderd door het enthousiaste publiek. Dat maakt het makkelijk om van zijn show te houden, hoe fout ook.

HET MOMENT
De hele set kijkt Roy Molloy al stoïcijns voor zich uit. Halverwege wordt duidelijk waarom: Cameron legt uit dat Molloy bezig is met recenseren. Het festival, het publiek, de 'structurele integriteit' van de festivaltent. Maar bovenal: de kruk waar hij op zit. Hij neemt het allemaal in zich op, en geeft dan maximaal vijf sterren. Dat mag Roy een volle vijf minuten toelichten. Natuurlijk is dat te lang, en bizar bovendien. Maar het zegt ook alles over de lol en lulligheid van Alex Cameron. Die kruk was trouwens van gietijzer en rotan, mocht je benieuwd zijn. Vier sterren.
Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12