LL17: First Aid Kit werd heel even boos

Het vat perfecte popliedjes wordt weer opengetrokken

Het is een zekerheidje, maar laten we het toch benoemen: de samenzang van de frontdames is weer vlekkeloos. De stemmen van de zussen Johanna (blond) en Klara Söderberg (donker) zijn voor elkaar gemaakt, en hebben live dezelfde intensiteit. Het is bepalend voor de First Aid Kit-sound: het lieflijke, het melancholische, het broeierige. Het warme bad wordt meteen neergezet met catchy nummers als ‘Master Pretender’ en ‘Lion’s Roar’. Tel de sterk spelende countrypopband erbij op en het klopt weer. Maar wat is nieuw?

De Zweedse dames worden heel even boos. Begin dit jaar hebben ze een voor hun atypische single uitgebracht die dan ook wordt gespeeld. ‘You Are The Problem Here’ is een directe aanklacht tegen daders van seksueel misbruik en wordt met hoorbare urgentie gezongen. Even wat minder interesse voor de melodie: ‘I hope you fucking suffer.’ Ja, dit moet eruit. Klara Söderberg komt er nog op terug, dat ze het nummer schreef nadat de rechter bepaalde dat de verkrachter Brock Turner slechts zes maanden in de cel kreeg, omdat zijn toekomst anders zou worden vernield. Het venijn zit nog altijd in haar stem en blik.

Het staat First Aid Kit goed, even die rand. De band is niet té braaf, er wordt met genoeg zweetdruppels op het gezicht gespeeld. Maar na een rij perfecte popsongs is het fijn om te prikken en schuren. Bij die ene prik blijft het wel. De band is met een nieuwe plaat bezig, maar laat daar naast ‘You Are The Problem Here’ slechts één onbekend nummer van horen. Dat is mager. ‘It’s a Shame’ is trouwens weer een feilloos gezongen popliedje. Dat vat is nog lang niet leeg.

HET MOMENT:
De band is met haar allesbehalve hippe countrypop ondertussen groot genoeg om de Heineken-tent te vullen en verovert deze zonder geforceerd geweld. Drie uitschieters maken het af: ‘Stay Gold’, ‘Emmylou’ en de hit ‘My Silver Lining’. Daarvoor klimt het publiek in de volle tent in de palen.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12