Ticketswap introduceert eigen bot om 'moeiteloos' kaarten te kopen
‘Ze knijpen concertgangers gewoon uit’
Een merkwaardig nieuwtje: tweedehands concertkaartjes-marktplaats TicketSwap introduceert de abonnementsdienst TicketSwap Assist. Een ‘persoonlijke assistent’ die automatisch tickets voor je koopt op het moment dat ze beschikbaar komen, voor 8 euro per maand. ‘Scoor moeiteloos populaire tickets met TicketSwap Assist’, koppen ze enthousiast. Maar zoals op Twitter door meerdere mensen wordt opgemerkt: bouwen ze daarmee geen eigen bot, in de strijd tegen andere bots?
Als je weleens hebt geprobeerd om een TicketSwap-kaartje te scoren voor ontzettend uitverkochte shows, is je vast opgevallen dat het soms schier onmogelijk is om een kaartje te bemachtigen. Elke keer dat je een mailtje krijgt dat er een nieuw kaartje op de online marktplaats wordt aangeboden, is het kaartje alweer weg voordat je op de link hebt geklikt. De reden: gehaaide doorverkopers bouwen hun eigen computerprogrammaatjes – bots dus –, waarmee ze die kaartjes razendsnel voor jouw neus kunnen wegkapen.
‘TicketSwap onderneemt nauwelijks actie tegen bots’, zegt een anonieme botbouwer tegen techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws. ‘Ze pretenderen dat ze veel doen, maar de meest basale beveiligingsmethoden worden niet gebruikt. En omdat ze niet van ons kunnen winnen, komen ze nu zelf met een eigen bot waarmee je meer kans maakt op een kaart en waarvoor je extra moet betalen. Ze knijpen concertgangers gewoon uit.' 'De afgelopen tien jaar werken we actief aan het bestrijden van bots', reageert TicketSwap.
Ook techexpert Danny Mekic reageert bij NPO Radio 1 weinig enthousiast op het nieuwtje van TicketSwap. ‘Ik vind het heel discutabel. Het zorgt ervoor dat concerten alleen nog maar toegankelijk worden voor de rijkeren, en niet voor de minder bedeelden.’ In die uitzending werpt Mekic de vraag op: ‘Gaan onze vrienden en familie zo’n bot aanschaffen bij ticketswap, of zijn dat de professionele handelaren die van de TicketSwap-bot gebruik gaan maken om een zakcentje bij te gaan verdienen? Ik denk dat dat laatste gaat gebeuren, dat dit een tool gaat worden waarmee professionele handelaren goedkoper, gemakkelijker en sneller, en zelfs legaal, via Ticketswap aan grote hoeveelheden kaartjes kunnen komen.’ TicketSwap reageert: 'Wij stellen duidelijke limieten aan het gebruik van deze service. Zo maken gebruikers van TicketSwap Assist niet meer kans op een kaartje dan ieder ander [...]. We blijven deze service continu monitoren om ons platform eerlijk voor iedereen te houden.' Lees de hele reactie hiernaast.
TicketSwap wordt door al steeds vaker buiten spel gezet: Lowlands, Best Kept Secret, Wildeburg en Into The Great Wide Open trokken de doorverkoop al naar zich toe. De redenen zijn simpel: dan kunnen ze de echtheid van een het ticket garanderen én verdienen ze zelf aan de doorverkoop. Brancheverenigingen VNPF en VVEM steunen die beweging om o.a. TicketSwap te blokkeren.