3voor12 Gelderland

#4df17: Pomrad swingt in het donker

Zelfs zonder elektriciteit blijft de energie hoog

‘De ruimteridder’, ‘de Hudson Mohawke van de Schelde’, ‘de koning van de Antwerpse bassmuziek’: Adriaan van de Velde staat onder vele namen bekend. Stiekem heet zijn act gewoon Pomrad. Op de Valkhof-dinsdag strijkt hij samen met drummer Klaas de Somer neer op het Boog-podium. Samen weten ze het publiek deze avond warmer te krijgen dan een hittegolf.

Adriaan betreedt het podium met een hoofd droger dan dat van Spongebob boven water, maar laat een slakkenspoor van zweet achter wanneer hij datzelfde podium weer verlaat. Met welk genre precies? Dat weet geen mens. Zijn keytar voorziet de muziek van een funky basislaag, maar menig rechterschouder wordt ritmisch naar achter getrokken door de trap- en hiphopinvloeden die we horen tijdens nummers als ‘Cookies & Fish’. Klaas blijkt pap te hebben gegeten van J Dilla’s donuts. Tijdens één van zijn vele solo-momenten toont hij de hiphop in zijn vingers; de slag vooraan in de tel, theoretisch gezien ritmisch kapot, maar groovy as hell.

Die grooves worden opgepakt door het publiek. Vanaf de eerste drop lijkt het publiek al levendiger dan bij alle voorgaande acts van de dag bij elkaar; Adriaans dansmoves en voicebox werken daarbij erg aanstekelijk. Zo af en toe lijkt de rollercoaster van stijlen een aantal passagiers te verliezen, maar het blijft goed druk vooraan bij het Boog-podium. 

HET MOMENT:
We zijn net vier nummers onderweg, wanneer alle stroomtoevoer naar het Valkhof blokkeert. Het is donker en een moment stil. Het publiek begint te joelen, sommigen bewegen zich snel richting ANBU op de Voerweg. Totdat Adriaan, nog vastzittend in de mojo van zijn muziek, een koortje opzet met het publiek dat langzaam evolueert in een door Klaas en Adriaan verzorgde duo-drumsolo. Het publiek is zo warm dat de afwezigheid van elektriciteit hen niet kan doven. Na enkele minuten springen de lichten weer aan en grijpt Adriaan zijn keytar om ‘Key Target’ in te zetten: heuproest maakt tijdens een uurtje Pomrad geen schijn van kans.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12