steun 3voor12

BKS18: Four Tet laat Two kolken met zijn lauwste kant

Britse producer vertrouwt puur op geluid

Four Tet live, dat komt niet zo heel vaak voor in Nederland. De laatste keer was toch al snel in 2013. Als je verwacht dat hij uitpakt met een enorme lichtshow, kom je bedrogen uit. Alle lichten in de Two zijn uit, en blijven uit. Op twee bureaulampjes na, die de op tafel uitgestalde apparatuur bijschijnen.

Door de jaren heen, heeft Four Tet nogal wat gedaantes gehad. Het begon allemaal met folktronica, dat genre wat ooit groot leek te worden. Gesampled getokkel, knisperende beats. Daarna schoof hij iets meer op richting hiphop, inclussief een J Dilla-remix. Later zocht hij echt de dansvloer op, liet hij horen dat ie uit Engeland kwam, pakte Four Tet een afslag richting ambient. En op zijn laatste plaat hangt er een beetje tussen in. Easy listening house. Goed voor in een kruidenbad, maar stiekem toch ook wel in clubs.

De hele set vandaag is rond dat laatste album gebouwd. Veel sitars dus. Eigenlijk is het album niet zo goed. Dat kruidenbad, dat zou ook maar zo een bad lauwe vla kunnen zijn. Maar voor vanavond blijkt het perfect. Na twee droge dagen zit je als bezoeker hier onder het stof. Loom, viezig. En als je tegen alle voornemens in, maar volgens alle voorspellingen je kruit op de vrijdagavond verschoten hebt, is wat lauwig helemaal zo gek nog niet. Wat geknisper hier, een Oosterse melodie daar. Als die kick er eenmaal inkomt, joelt en danst de Two harder dan het hele weekend gebeurde. Telkens ontploft het weer.

HET MOMENT:
Het werkt als een gek, maar na een half uur twijfel je met je ogen dicht toch even of je niet in de Xenos staat. Precies dan geeft Four Tet gas. Na een half uur tracks van New Energy en variaties daarop geeft hij gas door zijn oude ‘Kool FM’ eronder te schuiven en wat jungle ritmes erbij te pompen. Veel frisser, maar de spanning in de tent is meten weg. Nee, vandaag wilde Best Kept Secret toch opwarmen in een kruidenbad.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

 

 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Landelijk