3voor12 Leiden

Tweede voorronde Nobel Award 2019

Aan variatie geen tekort

Vrijdag 8 november vond de tweede voorronde van de Nobel Award 2019 plaats in de Qbus. De b-kantTeddy MacranderLoco/MotiveThe Beholders en The Various streden deze avond om een felbegeerde plek in de finale.

De b-kant maakt vernieuwende Nederlandstalige alternatieve rock. Met goede teksten weet de band het publiek een waardige opwarming te geven. De gitaarpartijen van Lennart Ouwerkerk zijn luchtig en liggen fijn in het gehoor. Zanger Bas Bonthuis zingt met totale overgave. “Originele, dwarse arrangementen”, aldus de jury.

Teddy Macrander staat solo met akoestische gitaar en houdt de zaal moeiteloos stil. Haar liedjes zijn catchy, lief en bevatten een simpele popformulie. We zouden ze graag eens horen na samenwerking met een goede producer, want de potentie om een grote in de Nederlandse popwereld te worden is zeker aanwezig.

Loco/Motive komt er niet helemaal uit met de soundcheck, maar als ze dan beginnen zetten ze een energieke show neer. Toch mist het iets. De zang kleurt niet altijd lekker met de rest van de band. Het repertoire loopt qua stijl sterk uiteen. Zoals de jury zegt: "Maak een keuze. Zowel de psychedelische als de rockkant hebben potentie."

The Beholders behaalden de derde plek in de Grote Prijs van de Bollenstreek 2016, maar leken daarna van de aardbodem verdwenen. Gelukkig zijn ze terug met hun verfrissende indiepop. Vooral gitarist Danny van der Meer en drummer Roy Augustinus spelen met een aanstekelijke passie. “Strakke band!”

The Various speelt rock 'n roll zoals het bedoeld is: geen gezeik en gewoon lekker spelen. Ze zetten een strakke, energieke show neer en weten zelfs een enkeling te laten dansen. Dat iedereen op het podium het onwijs naar hun zin lijkt te hebben is erg fijn om te zien. De jury: “Kies een eigen sound,” maar dat ze doen wat ze willen is ook een sterke eigen sound.

*tromgeroffel*

Publiekswinnaar "het optreden klopt": The Various – 14 december, halve finale in de Vrijplaats
Jurywinnaar "prachtige, beheerste stem": Teddy Macrander – 22 december, finale in Gebr. de Nobel

De derde voorronde is op 16 november in de Vrijplaats.

(Maaike van der Voort)

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12