3voor12 Overijssel

Nieuwe Muziek: Black Monsoon releaset debuutalbum ‘Pantomime’

Het grunge-trio schreef in coronatijd een volledig album en nam het op

Grunge-trio Black Monsoon heeft op 27 november zijn langverwachte debuutplaat Pantomime uitgebracht. In de hectiek van de corona-pandemie zag de band kans om in samenwerking met producer Jan Schenk een volwaardige langspeler op te nemen in de Schenk studio te Amsterdam. De mastering werd verzorgd door Pete Maher in Londen (Pixies, Jack White, The Rolling Stones). Ondanks de afgelasting van de uitverkochte release-show, is de lancering van het album onverminderd doorgegaan.

Ontstaan Album
Na het uitbrengen van hun eerste EP in 2018 stortte het drietal zich vol op hun intensieve liveshows. Vorig jaar tourde Black Monsoon nog mee met de Popronde door Nederland, deden ze meerdere shows in Duitsland en organiseerden ze een UK-tour. In 2020 werd de wereld hectischer, de tour-agenda werd overhoop gegooid. Zangeres Jacky Kwast verklaart: “Een erg vreemde tijd, waarin het soms lijkt of we ons leven als marionetten laten leiden”.

Het drietal ging vanaf maart niet bij de pakken neer zitten en begon keihard aan nieuwe songs te werken. In de verlatenheid op een boerderij op het platteland van Wilp (nabij Deventer) ontstonden de songs voor ‘Pantomime’. De leegte die in de nieuwe hectiek van de wereld gek genoeg ontstond, wakkerde de inspiratie van de band juist nog verder aan. En doordat er geen afleiding was door optredens, lag de totale focus op de plaat. “We hebben in vier maanden tijd praktisch een heel album geschreven en dat vervolgens in een week tijd opgenomen”, aldus zanger/gitarist Teun. De band is trots op het resultaat. “De songs zijn volwassener, muzikaler en we gebruiken meer koortjes dan voorheen”, zegt drummer Marjolijn Dokter.

Pantomime
De eerste single, ‘Pantomime’, waar het album naar vernoemd is, is uitgebracht op vrijdag 13 november. De single wordt ondersteund door een videoclip, die geheel in quarantaine is gemaakt door de band zelf. Zangeres/gitariste Jacky Kwast: ”We wilden op een creatieve manier omgaan met de nieuwe situatie, dus we hebben onze huiskamers omgebouwd tot videoclip-set en alles zelf opgenomen.” Die do-it-yourself-mentaliteit is de band niet vreemd. Al het artwork, de promotie, de boekingen en het management doet en maakt de band zelf. 

Alternatief Releaseshow
De band heeft een alternatief gevonden voor de afgelaste albumrelease-show in Burgerweeshuis: een uitgebreide live-videotour. De band gaat met de elf songs van het album op tour langs elf verrassende locaties en zal vanaf elke locatie een live-video van een track opnemen. Die opnames worden deze winter stuk voor stuk via social media en de website van Black Monsoon gepresenteerd.

‘Pantomime’ is verkrijgbaar op vinyl en CD via de webshop van de band. Verder kun je het album natuurlijk beluisteren op alle streamingplatforms. Check het hier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12