steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Actuele protestband Algiers brengt universele boodschap

Unieke mix van gospel, hiphop, ronkende rock en rauwe elektronica

Nog niet zo lang geleden stonden ze in Merleyn, nu staan ze op de Arc van het Valkhof voor een verwachtingsvol publiek. Ook vandaag weer, op deze tropische zondag, staat het terrein al om kwart voor acht helemaal vol als de vier leden van Algiers het podium betreden. De sfeer zit er meteen in, de interactie met het publiek is goed.

Algiers speelt actuele popmuziek, en dat klinkt flauwer dan het is. Hun muziek is indringend, meeslepend, de teksten fel en kritisch. Hun muziek gaat over strijd, passie, agressie en het geloof in de goede zaak. Ook als je de teksten nog niet kent, komt de boodschap keihard binnen door de mimiek en de veelzeggende handsignalen.

Die urgentie in de muziek vormt de wortels van Algiers. Drie van de bandleden groeiden op in Atlanta, Georgia, zeg maar de onderbuik van Amerika, waar zij al vroeg kennis maakten met onrecht, onvrede en ongelijkheid. Toch is Algiers geen traditionele protestband. Al maken zij handig gebruik van elementen van diverse protestculturen die zij smeden tot een nieuwe, unieke mix: gospel, hiphop, ronkende rock en rauwe elektronica.

HET MOMENT:
Het zijn woelige tijden, en dat wordt mooi uitgedrukt door de houding van de muzikanten, met name van frontman Franklin James Fisher. Eerst wanhopig, kronkelend op het podium om vervolgens toch weer de energie te vinden terug te veren, op te staan en door te gaan. De boodschap is universeel en duidelijk. Ze worden gehoord en ze worden begrepen. Het applaus houdt lang aan, al is voor een toegift helaas geen tijd meer.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland