BKS18: Lido Pimienta is de meest aanstekelijke activist van Hilvarenbeek

Colombiaanse schopt met een grijns alle onderdrukte structuren omver

‘Nee, ik weet niet van wie het is. Misschien wel een van jullie. Maar ik ben dus zeven maanden zwanger, dus jullie moeten blij zijn dat jullie me nog kunnen zien. 'I’m from Colombia. Me. The star!’  Het zet meteen de toon. De zangeres weet hoe ze grappen moet maken, maar het zit een scherpe mening niet in de weg.

Het was nogal een ding vorig jaar. Lido Pimienta versloeg Leonard Cohen en Feist bij de belangrijkste muziekprijs van Canada. Niet alleen opvallend dat zo’n relatief onbekende artiest won, Pimienta won hem ook nog eens met een volledig Spaans album, wat nog niet gebeurd was in de geschiedenis van de prijs.

Wie van vandaag de show in Three zag, begrijpt dat ze won. Over electronica - soms priegelig, dan weer grof stuwend - zingt ze met dezelfde ongeremdheid als Björk op haar beste momenten. De vergelijking eindigt daar niet, want in haar melodieën grijpt Pimienta net als de IJslandse vaak terug op folk. Maar dan wel de Zuid-Amerikaanse variant. Het is dat ze zo nu en dan haar jurk op tilt op haar flinke buik te laten zien, want anders zou je haast vergeten dat ze zo ver zwanger is. Stuiterend door de razende percussie, draaft ze over het podium. Het ene moment met haar hoofd tussen haar benen, dan weer achterover leunend om nog wat harder te kunnen brullen over white supremacy.

HET MOMENT:
Pimienta is een ster in het vertellen van grappige verhalen, met een scherpe moraal. Zoals dat over haar knappe ex-vriend. Extra aantrekkelijk, want met een Canadees paspoort. ‘Ja, dat is dus belangrijk als immigrant.’ Toen ze hem wilde verlaten omdat hij haar sloeg, dreigde hij naaktfoto’s online te zetten. Haar moeder moedigde het aan, want: ‘Kim Kardashian werd beroemd en miljonair zodra ze naakt ging. En moeder Pimienta was het werken in de fabriek beu. Nou, was de lol voor de man er wel af.'

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12