steun 3voor12
3voor12 Gelderland

#4df18: Sterk TootArd weet publiek te raken

Sympathiek duo speelt aanstekelijke woestijnblues

TootArd is afkomstig uit de door Israël bezette gebieden op de Golanhoogte. De leden groeiden op in het dorp Majdal Shams met uitzicht op de berg Hermon en zijn allemaal stateloos. Zij reizen met een ‘laissez passer’ en zo heet ook hun eerste album uit 2017. Die stateloosheid houdt voor hen ook een soort muzikale vrijheid in. Grenzen zijn slechts lijnen op de kaart, de muziek die hoort bij een land hoeft zich niet aan die grenzen te houden. Vandaar dat zij goed hebben geluisterd naar de Touaregs, naar reggae, naar klassieke en moderne Arabische muziek en de invloeden daarvan verwerkt hebben in hun eigen vorm van woestijnblues met psychedelische invloeden.

Vanavond staan twee van de vier leden van TootArd op het podium. Hasan Nakhleh, de sympathieke zanger/gitarist, en zijn even vriendelijke broer Rami, de drummer. Samen zetten ze een energieke, spannende en grensoverschrijdende show neer. De broers weten het publiek vanaf het eerste moment te boeien en te raken. Met hun verhaal, maar ook zeker met hun muziek. Iedereen danst en klapt, zingt mee of luistert ademloos naar de toelichting tussendoor over burgers zonder land, het weemoedige verhaal van mensen die weliswaar een huis hebben, maar geen vaderland. Die nergens bij horen en zich daardoor juist, misschien, overal thuis voelen. Vanavond op het Valkhof zijn ze in elk geval meer dan welkom.

HET MOMENT:
De interactie met het publiek is er vanaf het eerste moment. Hoewel er in het Arabisch gezongen wordt, weerhoudt dat Hasan er niet van om het publiek te laten meezingen. En dat doet het, vol overgave: ‘Oya, marhaba’. Hallo, welkom, wij zien jullie. Grenzeloos is de glimlach die het publiek ten deel valt.

3voor12 Gelderland doet dit jaar weer uitgebreid verslag van de Vierdaagsefeesten. Volg het dossier voor de laatste tips, recensies, foto's en andere relevante artikelen.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland