LL17: Chronixx is onderweg naar de grote doorbraak

Reggae-ster verweeft alles wat populair is tot aanstekelijk geheel

Nu de Drakes en Rihannas van deze wereld dancehall massaal omarmd hebben, komt reggae ook weer de mainstream in. De grootste ster van het moment is Chronixx, en die kan nog wel eens veel groter worden.

Ze komen wat gestresst het podium op, tien minuten te laat. Als de enorme band eenmaal inzet, is dat snel vergeten. Je snapt ook meteen hoe Chronixx zo hard de wereld aan het veroveren is. Zijn reggae zit vol met knipogen naar andere genres: de hooks en het glijden van r&b, wat jaren tachtig synths, de ritmes van dancehall, zelfs een verdwaalde EDM-drop. Popmuziek van nu dus.

Chronixx heeft de hitlijsten in Nederland dan wel nog niet veroverd, de Heineken is al snel om. Vrijwel zonder dat het stilvalt smeert de band een uur lang alle nummers aan elkaar. Dan weer rustig en dubby groovend, opschakelend met meer percussie en uiteindelijk wild genoeg om de hele Heineken te laten dansen. Ondertussen weeft Chronixx tussen alle positieve feelgood nummers, ook grote politieke thema’s. Zoals in ‘Captured Land’, waar hij het koloniale en slavernij verleden van Amerika en Jamaica aan de kaak stelt. De Heineken danst er niet minder om.

HET MOMENT:
Vanuit de lome energie die de hele set domineert, wordt er in de laatste minuten opeens keihard opgeschakeld. Niet zo lomp als in de originele versie van ‘Blaze Up The Fire’, die Chronixx maakte met Major Lazer, maar toch. Ook als een groep sessie muzikanten de drop speelt, heeft zo’n drop de gewenste uitkomst.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12