3voor12 Gelderland

#4df17: Mammúts expressieve frontvrouw houdt publiek gevangen met haar blik

IJslanders geven solide optreden met donker-broeierige ondertoon

Mammút is het IJslandse vijftal rond de intens expressieve zangeres Katrína Kata Mogensen. Ondanks de erg jeugdige looks van de bandleden bestaan ze al sinds 2003 (destijds nog onder de naam ROK). In IJsland zijn de drie dames en twee heren groot en internationaal gezien behoren ze achter Sigur Rós en Björk tot de meest succesvolle muzikale exportproducten. En dat zie en hoor je vanavond in alles terug.

Qua podiumpresentatie doet de hoogblonde Mogensen ook wel een klein beetje denken aan Björk. Met een intense blik waarin ze je gevangen lijkt te houden en een geheel eigen motoriek vuurt ze haar teksten af op het publiek. Begeleid door het donkere en broeierige gitaarwerk van Alexandra Baldursdóttir en Arnar Pétursson. Alle bandleden hebben overigens iets eigens waarbij vooral de uiterst coole bassiste Vilborg Ása Dýradóttir en de geheel in zijn eigen wereldje levende gitarist Arnar Pétursson, naast Mogensen, het meest in het oog springen.

HET MOMENT:
Overduidelijke highlights zijn er niet in deze als gehéél sterke show. Al vormen het fraaie 'Salt' en de twee IJslandse songs 'Glæður' en 'Þau Svæfa' muzikaal de hoogtepunten. Een klein muzikaal smetje valt er ook te bespeuren in de vorm van Cher's 'Believe': een song die wel erg uit de toon valt met de rest van Mammúts werk. Maar misschien hebben ze zich voor deze autotune-klassieker - overigens zónder autotune gezongen - wel laten inspireren door het optreden van Luwten hiervoor op het Boog-podium.

Volg alle recensies, fotoverslagen en andere artikelen in ons dossier van de Vierdaagsefeesten.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12