BKS18: Nana Adjoa laat het publiek moeiteloos meetellen

Slimme set zet Hollandse singer-songwriter goed op de kaart

Dit is niet Nana Adjoa's eerste keer op Best Kept Secret: in 2015 stond ze op Stage One als bassist van Sue The Night. Inmiddels heeft ze een Phil Collins gedaan: van de achtergrond is ze naar de voorgrond getreden, en nu schrijft ze prachtig gelaagde indieliedjes onder haar eigen naam en met haar eigen band. Ze keert terug naar Best Kept Secret met een show op Three op de zaterdagmiddag. De eerste twee nummers van haar set zijn meteen raak. In een interview vertelde Nana onlangs dat ze vroeger twijfelde aan zichzelf; of ze wel echt een zangeres was in plaats van alleen een bassist. Onterecht, want juist haar stem komt zo prachtig uit in opener 'Part Of It': warm en subtiel, juist zo boeiend omdat het zo ingetogen is. 'Part Of It' is sowieso een prijsnummer, met meanderende gitaren, een gesyncopeerde beat vol meeslepende Radiohead-eske drumfills, en synths die zo langzaam aanzwellen dat ze lijken te gloeien. Daarna volgt meer van Down At The Root, Adjoa's debuutalbum dat tot dusver alleen op vinyl in z'n geheel te beluisteren is (ongeveer de helft ervan staat wel op Spotify). Op de mooiste momenten laat Adjoa de gelaagde arrangementen van haar liedjes opkomen als golven, kalm en meeslepend tegelijk. Daaronder zit vooral spanning in de onderstroom: een ongewone maatsoort, een onrustig roffelende beat. 

Nana Adjoa doet tegen het einde van haar set nog een slimme zet die ze misschien wel heeft afgekeken in haar tijd in andermans bands: een covertje, altijd goed op een festival. Haar indierockversie van TLC-klassieker 'Waterfalls' krijgt het publiek natuurlijk in beweging, en daarna kopt ze hem meteen in met de droge, catchy groove van 'Late Bloomer'. 

HET MOMENT:
'The Resolution', een van Nana's mooiste liedjes, bewaart ze voor het laatst. En ja, zegt ze lachend, 'het is een beetje cliché', maar ze heeft er toch een meezingmomentje in gebouwd. Hoewel, cliché: toch bijzonder dat ze een festivaltent moeiteloos laat meezingen met de vioolmelodie van een liedje in 6/8-maat.

Volg Best Kept Secret op de voet in het dossier.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12