PP18: Brian Fallon is de jongste ouwe rocker van Pinkpop

Maximaal dad-rocken met The Howling Weather, en ook nog eens op vaderdag

Wie dacht dat er op Bruno Mars-dag geen ouwelullenrock te vinden was, heeft zich vergist. Brian Fallon & The Howling Weather staat namelijk gewoon in de Brightlands-tent. Zou Fallon het woord 'ouwelullenrock' zelf een belediging vinden? Gevoel voor humor heeft de voormalig The Gaslight Anthem-frontman in ieder geval wel, en zijn liefde voor ouderwetse rocksongwriters als Bruce Springsteen en Tom Petty heeft-ie nooit onder stoelen of banken gestoken.

In The Gaslight Anthem benaderde hij die invloeden op een punkrockmanier, nu komt hij met zijn soloproject dichter bij zijn oude helden dan ooit. En hij geniet er enorm van, getuige de enorme lach die de hele show niet van zijn gezicht verdwijnt. De punk zit er nog altijd in: hij zingt als Springsteen, maar dan wel alsof die een avond heeft staan schreeuwen in een moshpit. En alles is net een tandje harder, sneller en rauwer. Maar bovenal is dit een eerbetoon aan de muziek uit zijn jeugd. Dat maakt Fallon met zijn 38 jaar de jongste dad-rocker van het festival.

En daar is helemaal niks mis mee. Alesbehalve, zelfs! Die dad-rockers schreven tijdloze anthems over het echte leven, die al decennialang uit autoradio's over de hele wereld klinken en nooit hun glans verliezen. Brian Fallon sleept het publiek mee in zijn liefde voor die klassieke stijl van liedjesschrijven, met een grote grijns op zijn gezicht en een heel verstandig regenjasje aan. Als hij dan toch The Gaslight Anthem-oudje 'Break Your Heart' speelt, biggelen in de zaal tranen over de mannenwangen.

HET MOMENT
Baseballpetten zijn dad-rock. Houthakkersoverhemden zijn dad -ock. Gitaarsolo's zijn dad-rock. The Howling Weather heeft het allemaal. En classic rock covers zijn al helemaal dad-rock. Natuurlijk doet Brian Fallon een covertje, en nog wel eentje van de allergrootste dad-rocker aller tijden: Eric Clapton. 'Dit is een nummer dat mijn moeder vaak voor me draaide,' vertelt hij. We hadden het kunnen raden, want de titel ervan staat in zijn nek getatoeëerd: 'Bell Bottom Blues'. Fijne vaderdag hè, ouwe rockers.

Lees, kijk en luister meer Pinkpop 2018 hier 

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12