3voor12 Leiden

Rauwe energie: de halve finale van de Nobel Award 2021

Gelijk(w)aardige bands strijden om de laatste finaleplek

‘Het mag weer!’, aldus de hartekreet van presentator Ernst Friele. De herhaaldelijk uitgestelde halve finale van de Nobel Award 2021 gaat eindelijk los, in Resistor (Vrijplaats Leiden). Publiek en jury zullen samen uitmaken wie er naar de finale gaan. Jammer genoeg kunnen slechts vier van de vijf artiesten optreden (Miss Noeka moet op het laatste moment afzeggen vanwege een verkoudheid).

Headfirst gaat als eerste, klinkend als grunge gezongen door Oasis-frontman Noel Gallagher. Zeker hun tweede nummer, ‘Amnesia’, is erg Nirvanesk. Headfirst zet een goede performance neer, gekleed in pyjama’s en slaapmutsen. ‘De band heeft zich verslapen,’ verklaart de zanger. De gitarist en de bassiste dragen Leidse en witte slippers en wisselen er halverwege één uit. De band is Leids en dat is te merken aan de vele fans in de zaal.

The Cruz & The Dukes of Harlem biedt veel variatie. Deze vijf heren zijn compleet anders gekleed dan Headfirst (overhemden, jasjes), maar net zo hard, snel en ritmisch. Met ook een verrassend zachte, romantische kant. Hoogtepunt daarvan is als de zanger tijdens een melodisch intermezzo stijldanst met een meisje uit het publiek... mogelijk zijn (aanstaande) vriendin. Een fijne surprise.

Derde is ‘rock ‘n’ roffa’-band El Fatso. Zij waren al Nobelfinalist in 2019; lukt dat nu weer? El Fatso is grungy, maar brengt dat niet zo ruig als zij kunnen. Het grootste deel van de show is in de vijfde in plaats van de zesde versnelling. De expressieve drummer heeft die wel, zijn dreads scheren op en neer. Met de uitstekende bassist vormt hij een goede ritmetandem. Bij hun laatste nummer tonen de mannen wat zij kunnen; het publiek gaat mee en de hele vloer voor het podium verandert in een moshpit.

Rats and Daggers uit Utrecht is een ‘driekoppige waakhond die bijt’. De andere bands spelen punk; zij zijn punk. De zangeres moet het eerste nummer even opwarmen, maar als de afstelling goed is, is het ook meteen uitstekend, net als bij een Tesla. De bas klinkt lekker donker en dreigend. Een nummer doet denken aan ‘Birthday’ van de Leidse band Lilith; andere nummers klinken als Rage Against the Machine. ‘Het enige wat nog mist, is een fatsoenlijke mosh’, schreef mijn collega Bas in zijn verslag van de voorronde. Dat wordt door het publiek vanavond helemaal goedgemaakt in de halve finale: de mosh is nog massaler dan bij El Fatso.

Gedragen door de publieksstem wordt bekendgemaakt... Headfirst! Een enorm feest barst los.

Op zondag 20 maart 2022 zien we Headfirst—samen met Sunday at Eight, LUMEN, I. Izhia, Zuster Zonnebloem en Noah Elliott— terug in de finale in Gebr. de Nobel. Mooie acts! Wat ons betreft, allemaal hartstikke aardig, beziens- en beluisterenswaardig.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12