Genomineerd voor de 3voor12 Award: Ineffekt

Laat die jongen nu maar los op de dansvloer

In Breda, waar producer Ineffekt vandaan komt, willen ze een dancemuseum bouwen, om lokale helden als Tiesto, Hardwell en R3hab te eren. Goed idee hoor, ga ervoor, maar mag er dan ook een hoekje ingericht worden voor het jonge talent Ineffekt? Gewoon, ergens onder een trap ofzo. Of beter: in een klein donker keldertje. In de kelder van Shelter begon een jaar of vijf geleden de clubliefde van de toen vijftienjarige Rick Bouwkamp. Hij hoorde daar natuurlijk niet te zijn op die leeftijd, maar hij keek een hele nacht zijn ogen uit toen Marcel Dettmann de club geselde met zijn meedogenloze techno. 

Je zal op dit moment maar 19 jaar zijn en smoorverliefd op de club. Wat moet je dan? Wachten? Stiekem dansen? Of als een malle gaan produceren? Dat laatste deed Rick Bouwkamp alias Ineffekt. De jonge producer bracht afgelopen jaar zijn debuutalbum Kora, en daarna ook nog eens een uitstekende EP genaamd A Dream Of Spring. Twee releases waarmee hij in een normale wereld twee, drie plaatsjes op zou schuiven in de hiërarchie van het nachtleven. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet, toch?

De muziek die Ineffekt zelf is gaan maken, klinkt een stuk vriendelijker dan die van Marcel Dettmann. Vrolijk zelfs. Je hoort op Kora hoe Ineffekt in de jaren die volgden gretig allerlei vormen van elektronische muziek opgezogen heeft. Op een geraffineerde manier vlecht hij UK house, wavey techno en breakbeats aan elkaar tot tracks van epische proporties. Want op de een of andere manier weet hij je steeds weer te verrassen met een hook die in je kop blijft zitten. In hitje ‘In A Flash’ (lieveling van Avalon Emerson) is dat het melancholische melodietje dat hij onder de energieke shuffle-beat verstopt, in ‘Vibrant Bands Of Yellow’ is het een trage vocal chop die opbloeit op een bedje van twinkelende ambient. Titelnummer  ‘Kora’ en knaller ‘Calor’ kunnen zo in de piek van een Dixon-set, terwijl ‘The Dreaming Moon’ en ‘Two-Tiered’ juist weer tracks zijn om te Shazammen op de after. Zo heeft Ineffekt een album gemaakt dat barst van de verwijzingen naar de muziek die hij mooi vindt, gevarieerd en rijk, en toch ook wel een eigen signatuur. Laat dit talent in godsnaam weer los op de dansvloer.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12