LL19: Mee met de stroom van Jungle By Night

Jubilerende Amsterdammers het best als wilde waterval

Hoe jong waren die gasten van Jungle By Night wel niet toen ze hun band oprichtten?! De Amsterdamse formatie die put uit allerlei muzikale windrichtingen bezit waarschijnlijk nog steeds zo’n beetje de laagste gemiddelde leeftijd van Lowlands, maar viert op het festival toch echt zijn tienjarige jubileum. Het feest loopt in eerste instantie alleen niet op rolletjes. Halverwege opener ‘Hangmat’ valt een deel van de stroom op het podium uit en moet het negental een poosje improviseren.

Gelukkig bestaat Jungle By Night uit gepokte, gemazeld en vooral uiterst begaafde muzikanten die niet voor één gat te vangen zijn. Terwijl percussionisten Tienson Smeets en Gino en Sonny Groeneveld de boel gaande houden, maakt volksmenner en trombonist Ko Zandvliet van de gelegenheid gebruik om het publiek eens goed op te jutten. ‘Mogen we een beetje energie van jullie?’ In het vervolg geeft hij ieder van zijn bandgenoten een moment om de spotlight te pakken, van toetsenist Pyke Pasman tot trompettist Bo Floor.

Al die talentvolle instrumentalisten krijgen er soms alleen nogal de neiging van iets te lang te blijven priegelen op de vierkante centimeter. Ieder nummer wordt uitgesponnen tot een minuut of tien, met rustig kabbelende middenstukken die weliswaar super strak gespeeld worden, maar er niet altijd even goed in slagen om de aandacht vast te houden.

HET MOMENT:
Nee, Jungle By Night is juist op zijn best als het even niet zo nauwkeurig speelt, als alle leden tegelijkertijd hun spierballen laten zien en ongedwongen plezier maken. Als de blazers keihard clashen met de gitaristen, tot de twee bijna niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Dan hoor je plots duistere krautrock in hun afrobeat en jazz, en voelt de band als een gigantisch powerhouse. Als Zandvliet het publiek aan het eind van de show vraagt om een deuntje mee te zingen (‘Ik ben zelfs de slechtste zanger van Lowlands, dus ik heb jullie hulp nodig’), moet hij ze zowaar vragen om het wat langzamer op te bouwen. Uiteindelijk volgt dan een euforische ontlading, waarna nog minutenlang doorgezongen. Op naar de volgende tien jaar.

Meer #LL19 in ons dossier vol voorpret, interviews, recensies, en sfeervideo's!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12