LL17: De fenomenale dansles van Future Islands

Heldenstatus Samuel T. Herring met verve geprolongeerd

Hij trekt zichzelf voort aan zijn eigen kraag, hij lanceert zichzelf alle kanten op met zijn elastische benen, hij zwiert wulps met zijn kont, doet een krabbendans, hij zit op de hurken en schopt zijn benen vooruit, hij slaat zichzelf met vlakke hand op de wang, duikt meters over de grond, slaat zo hard op zijn borst dat het in de microfoon hoorbaar is. Na het uur is zijn rode blouse doordrenkt van het zweet en het publiek zielsgelukkig. Dat Samuel T. Herring een rasperformer is weet de wereld sinds hij ‘Seasons (Waiting For You)’ deed bij David Letterman. De drie expressieloze bandleden zijn decor. De Heineken-tent volgt de zanger als een hond een tennisbal.

Ze zijn natuurlijk wel nodig, die bandleden, om die synthpop van Future Islands te spelen. Dat doen ze helder en dansbaar. De sound van doorbraakalbum Singles (2014) is voortgezet op het dit jaar verschenen The Far Field. De nummers die de band daarvan speelt liggen soms te dicht bij elkaar, maar Herring geeft er live telkens een andere draai aan. Slim dat de band ook oudje ‘Walking Through That Door’ speelt, waarbij de synths wat heftiger tekeergaan en Herring als een malle pirouettes draait.

Herring geeft elk nummer een nieuwe dynamiek door de verhalende manier waarop hij de teksten zingt. Hij kan het ene moment de snik hebben van Stuart Staples en een seconde later grunten en dat lang aanhouden zoals in ‘Long Flight’, terwijl het licht van onderaf duivelachtig op zijn gezicht schijnt. Hij zet het sterke nieuwe ‘Cave’ kracht bij door als Freddie Mercury on speed over het podium te rennen en precies op de stevige gitaarinval ineen te duiken. De longinhoud van Samual T. Herring moet een wetenschappelijk wonder zijn.

HET MOMENT:
Doorbraakhit ‘Seasons (Waiting For You)’ is misschien her en der platgedraaid, maar het blijkt toch dat ene nummer dat nog ver boven de show uitstijgt. Hier krijgt Herring net zoveel energie terug van het publiek. Zo’n ijzersterk liedje is het nog altijd.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12