Concert jaarlijst 2009 (deel1)

De keuze van de 3VOOR12/Zeeland medewerkers

Redactie 3VOOR12/Zeeland ,

Medewerkers van 3VOOR12/Zeeland selecteerden hun beste concerten van het afgelopen jaar. Een veelzijdige keuze van het beste wat Zeeland hun inwoners heeft geboden.

De keuze van de 3VOOR12/Zeeland medewerkers

JOS ROUW [schrijver]
 
1 Giovanca in de Pit, Terneuzen
De klok sloeg middernacht, Giovanca was jarig en trakteerde het publiek op een show met een stevige dosis soul en funk: absoluut hoogtepunt!
2 Rik Mol in Porgy & Bess, Terneuzen
Warmte in het koude januari met sfeervolle jazz van Rik Mol, een muzikant waar Zeeland trots op mag zijn, bijgestaan door zijn band met o.a. een briljante Sven Figee. Achteraf zei zangeres Lex Empress dat ze al haar teksten improviseerde: ik had het niet door. Wie wel? Prachtige jazz!
3 Jiggy Djé in De Spot, Middelburg
Een weinig geziene combinatie van routine en plezier. Live klinkt 'Jiggens' zoals hij op zijn plaat klinkt; dat lukt weinig hiphopartiesten.
 
CATHELIJNE DE GROEN [schrijver]
 
1 The Death Letters in De Pit, Terneuzen
Twee piepjonge talentjes die me live compleet verrasten met hun harde en energieke performance.
2 Bazzookas in De Piek, Vlissingen
Een heel open en enthousiast optreden, íedereen werd erbij betrokken en iedereen deed ook gezellig mee! Een echt feestje!
3 Selah Sue op het Abdijplein Middelburg, Zeeland Nazomerfestival
Kippenvel door deze Vlaamse madame en haar veelzijdige stem op een prachtige locatie.
 
SJOERD SCHUNSELAAR [fotograaf]
 
1 Selah Sue op het Abdijplein Middelburg, Zeeland Nazomerfestival
Door een mooi uiterlijk word je met een snelheid van 230 kmph tegen een gigantische muur van een stem gesmeten!
2 Sleepy Sun in Bar American, Middelburg
Zo strak als een malle, indrukwekkend als de tong van Gene Simmons. een super show die je in je dromen zal achtervolgen.
3 De Wolff in De Piek, Vlissingen
Back to the '70s. Ze zijn er zelf nooit geweest maar het was toch wel duidelijk dat ze er verstand van hebben!
Eervolle vermeldingen:
Tweakbird in De Spot, Kim Janssen in De Spin, Rebelle in Cafe'77 bij de Popronde, Drive Like Maria op het Onderstroom festival en The Deaf in ’t Beest.
 
JUSTIN FAASE [schrijver]
 
1 Sunset Rubdown in De Piek, Vlissingen
De huid van de gemiddelde toeschouwer had gedurende zeker een uur de aanblik van een geplukte kip. Een ongelooflijk intense en complexe show waar alle puzzelstukjes van het Dragonslayer album op zijn plek vielen.
2 Sleepy Sun in Bar Amercan, Middelburg
Jaren 70 psychedelica werd deze avond omringt met een tornado van gitaren, categorie 5. Een snoeiharde en hallucinerende show die een prettige gehoorbeschadiging opleverde.
3 This Beautiful Mess weekend in De Spot, Middelburg
Alle drie de dagen van het door This Beautiful Mess georganiseerde weekend waren voltreffers. Voor even was Middelburg een paradijs voor de muziekliefhebber. Met als stralende middelpunt This Beautiful Mess zelf.
 
GIJS KAMPHUIS [schrijver]
 
1 Nuff Said in De Spot, Middelburg 
Vette cd presentatie van een stel geweldige muzikanten. Dat we daar als Zeeuwen maar trots op zijn.
2 Tears In A Glorious Sky in De Zeemeeuw, Cadzand.
Werkelijk goddelijke muziek van dit bandje uit Zwolle. Met de zon op het raam, de zee op de achtergrond en dit viertal, die terpleke de soundtrack maakten van een prachtige luie zondag aan het strand.  
3 The Massacrista in The Lane, Oostburg. 
Ook een cd presentatie van hoog niveau. Geluid, sfeer, bier, alles klopte die avond. Zeker omdat het echt zeikte van de regen buiten en er toch behoorlijk wat mensen zich niet lieten afschrikken. 
 
RENE KAUWENBERGH [fotograaf]
 
1 Le Titre  op Woman In Rock, Tholen
op een festval waar het publiek komt voor hard harder hardst met piano-pop-noir de aandacht vast weten tehouden getuigd van grote klasse
2 Hokie Joint in Porgy & Bess, Terneuzen
Een band waar de individuele kwaliteiten van de leden niet om voorrang strijden maar elkaar aanvullen wat leid tot echt luister- en kijk- genot
3 Elle Bandita in ’t Beest, Goes
Verbazingwekkend hoeveel energie ze bereid is te gebruiken om haar eigen energie op het publiek over te laten slaan.
 
MAARTJE BUISE [schrijver]
 
1 Failsafe op Klomppop Ovezande
Naderhand had ik nog een interview met deze gasten. Live veel harder dan op de plaat en bovendien hartstikke enthousiast, zorgden ervoor dat de KP tent toch nog behoorlijk voltrok zo 's middags.
2 Typhoon + vrienden op het Bevrijdingsfestival Vlissingen
Dit is hiphop zoals het hoort en ze waren weer goed. Ook de Hoedenplank freestyle van Rico en Sticks!
3 Stairs To Nowhere in De Spot (w/ Daily Bread)
Ik was er een beetje ondersteboven van. Daily Bread blijft ook heerlijk, maar STN was de verrassing van de avond.
 
HARRIE VERVEER [schrijver]
 
1 Bl3nder ft. Def P in De Spot, Middelburg
Een gewaagde en originele combinatie van rap en jazz die verbazingwekkend goed bleek te werken; een groot feest in De Spot!
2 Le Titre op Women In Rock, Tholen
De zwoele, soul-achtige stem van Sofie Letitre betoverde iedereen in de zaal tijdens dit indrukwekkende optreden.
3 Volt Violin op de voorronde 2nd Influence, Ovezande)
Deze opkomende band verbaasde vriend en vijand met een geweldig optreden in Ovezande.
 
NIELS DAVIDSE [fotograaf]
 
1 This Beautiful Mess weekend in heel Middelburg!
De combinatie van instores (Spin CD&LP en de Drukkery), de optredens in de Spot (waar de Sedan Vault zich rustig liet opvolgen door The Black Atlantic) en de huiselijke afterparty in Gallerie Revolution was een perfecte combi. Zeker de laatste middag was voor mij een hoogtepunt. De combinatie van publiek dat een perfecte sfeer neer zet, ruimte en bands die heel ongedwongen prachtige liedjes delen met het publiek.
2 Elliot Brood in De Spot, Middelburg
Soms is het goed dat je nog even terugkijkt wat er nou allemaal gespeeld heeft het afgelopen jaar. Anders waren Elliot Brood helemaal mijn lijstje uitgebleven, terwijl ze toch goede kans maakten om op de eerste plek te komen. Deze Canadese band laat merken het ontzettend naar hun zin te hebben. Ze spelen een set met toegift (ongehoord voor Elliot Brood) in een Spot die laat merken dat ook op een zondagavond Middelburg zich graag de ballen uit hun broek laten rocken! 
3 Antidote, The Real Danger & Scallywags in Bar Amercan, Middelburg!
Bijna een uur lang speelden de mannen van Antidote voor hun vroegere thuispubliek. Het was warm, het was luid en alles behalve subtiel... Het was alles wat een punk-showtje hoorde te zijn. The Real Danger blijft gewoon een van mijn favoriete Nederlandse bands en laat vanavond ook weer zien waarom.
 Omdat het ontzettend fijn was weer is een goede punkband te zien spelen in een volle zaal in Middelburg krijgt dit optreden van mij de derde plek.!
Eervolle vermeldingen:
Muzikaal niet mijn ding maar wat er gebeurde zal ik niet vergeten: de hardcore zondag in De Pompe. Alles en iedereen bewoog, waar je ook keek gebeurde wel iets dat niet op een show thuishoorde. Crowdsurfers gingen de trap op, de barman maaide zijn eigen glazen om en de muren konden maar net voorkomen dat men er niet doorheen vloog. Ook
 Sleepy Sun was te fantasisch. Het was druk, muzikaal gewoon goed en bij vlagen ontwapenend schattig op het podium! Ook drum'n'bass in your face was opmerkelijk goed. Eigenlijk wil ik nog zoveel meer noemen: Boemtikfest, Tweakbird, Tallest Man On Earth, de vele supersfeervolle Avonduren concerten... Een jaar is te lang, of het aantal nomineerbare plekken op de jaarlijstjes te weinig...
 
LEO MEIJAARD [schrijver]
 
1Tom Brosseau in Galerie Revolution  te Middelburg
Onvoorstelbaar dat de beste singer-songwriter van dit moment naar Middelburg komt en daar, zichtbaar verliefd op zijn gitariste, voor 50 bezoekers het vuur uit zijn lijf speelt.  Kippenvel!
2 Bettie Serveert in de Spot te Middelburg
Eigenlijk had ik ze al lang afgeschreven, maar ze kwamen indrukwekend terug. En het was eindelijk weer eens lekker druk en gezellig in de Spot.
3 Drive Like Maria op onderstroom te Vlissingen
Een verassing! Topshow! Alleen maar vette nummers die op speedsnelheid het publiek in worden geschopt. Een paar maanden later ben ik op Pukkelpop weer gaan kijken en flikten ze het weer.
Eervolle vermeldingen:
Moke in t Beest, Kraak & Smaak op het Zeeland Nazomer Festival, Kaj Disko in Bar 77 en Beef in De Piek.
 
WANNES CASTELIJNS [schrijver]
 
1 Triggerfinger in t Beest, Goes
Rock 'n roll van de bovenste plank!
2 The Benelux in De Spot, Middelburg
Nooit eerder van gehoord, maar een geweldige show, waarbij niet alleen de muziek creatief was maar het hele podium.
3 Infinite Mind op het 3VOOR12/Zeeland lanceerfeest in De Spot, Middelburg
Verrassend, nog erg jong maar het belooft veel.
 
ANDRE JOOSSE [hoofdredactie / fotograaf]
 
1 Sleepy Sun in Bar American, Middelburg
Een dromerige vage band van formaat zet een rockshow neer waar je u tegen zegt, of zoals onze schrijver versloeg: "Sleepy Sun zet een geluidsmuur neer van gitaargeweld waarbij eventuele oordopjes tot een overbodige luxe verworden."
2 Andre Williams in t Beest, Goes
Als je 70 jaar bent en je kan met je muziek vrouwen versieren die 40 jaar jonger zijn dan mag je alleen maar respect hebben. The Black Godfather geeft een rauwe punk-blues-soul performance en wind het publiek helemaal om zijn vinger. Een artiest wara je alleen “u” en “meneer” tegen mag zeggen, en terecht!
3 Baskerville in De Piek, Vlissingen
Na een tegenvallende set van de Kraak en Smaak dj’s blazen Baskerville het dak van de Piek. Het publiek is al naar huis maar voor de 15 resterende wordt er een top electro act neergezet door de heren. Prodigy meets 2manyDJ’s en dat in het kwadraat!
Eervolle vermeldingen:
Naast de vele grotere bands ook veel respect voor het Zeeuwse talent. Afgelopen jaar is er weer veel genoten van local heroes als Infinite Mind, GoFish, Zaniac, Custom Made, Audiofungus en Jay Minor. Ook de bands op de 3VOOR12/Zeeland feestjes waren de moeite, de Bowie cover Let’s Dance van Diesel Disko op het lanceerfeest van deze site (YouTube) maakt me nog steeds vrolijk!