Concert jaarlijst 2009 (deel 2)

De keuze van de Zeeuwse muziekscene

Redactie 3VOOR12/Zeeland ,

Bandleden, programmeurs en muziekjournalisten selecteerden hun beste concerten van het afgelopen jaar. Een veelzijdige keuze van het beste wat Zeeland hun inwoners heeft geboden.

De keuze van de Zeeuwse muziekscene

RENE DE DREU [coördinator projecten nieuwe bands / muziekjournalist]
 
1 Sunset Rubdown in De Piek, Vlissingen
Canada leverde dit jaar wel meer goeie acts (T.Nile in De Spot, bijvoorbeeld), maar Sunset Rubdown voor een handjevol mensen op een 'zomaar zondagavond' n De Piek sloeg alles. Een try-out met muziek die van emotie en ingenieuze arrangementen aan elkaar kleeft. Het nieuwe album 'Dragonslayer' kwam bijna in z'n geheel langs en wat is dat goed. Alternatieve indie rock, ruimte voor experiment en goed gedoseerde harmony vocals volgen de toch behoorlijk onnavolgbare wegen die zanger, muziek- en tekstschrijver en gitarist Spencer Krug (ook  Wolf Parade) uitstippelt. Mogen dus terugkomen naar Zeeland, desnoods met hetzelfde programma omdat er toch teveel gebeurt om in mensenhoofd op te slaan. De CD maakt veel goed trouwens.
2 Yuko in De Spot, Middelburg
Ze waren een voorprogramma voor 'Roken is Dodelijk', maar speelden die gasten eigenlijk naar huis. Het Belgische Yuko staat voor minimalistische en spannende freak folk waarin de beste rocktradities niet vergeten worden. Ieder nummer is een soundtrack bij diepere gedachten die de muziek bij het publiek vanzelf naar boven haalt. Spanning dus en vreemde geluiden die accenten leggen, maar vooral ook een percussioniste die voor veel extra lagen zorgt.  Yuko zag ik eerder bij Eurosonic en onderging hun concert daar als een avontuur. met gemak konden ze dat kunstje in Middelburg herhalen. Dat maakt nieuwsgierig hoe de Vlamingen verder gaan, want het is muziek die zoveel kanten kan uitgaan. De Spot had afgelopen jaar wel meer te bieden voor zo'n eindejaarslijstje: T. Nile, Tallest Man, Holly Throsby, Beautiful Mess .... bravo Spot!
3 André Williams in 'tBeest, Goes
Even 'back' naar de echte soul en blues met een vergeten legende. André Williams is na hits in de jaren vijftig en zestig (!!) even weggeweest (hallo heroïne, crack en alcohol), maar door de garagebands uit Detroit uit de goot gevist en weer achter een mic in een studio gezet. En in tegenstelling tot de gezapige oude blues en soulheren klinkt het dan bij Williams rauw, doorleefd en smerig .... dus soul zoals soul bedoeld is, niks romantiek of lieve ballad, maar het gif dat uit een geknakte ziel spuit . En de oude Williams heeft nog steeds een stem als een brulboei en vindt dat muziek als een knuppel direct in je gezicht tot een uitwerking moet komen. Erg van deze tijd dus zijn 'garage-soul'. 't Voelde ruim een uur als een warme inspirerende douche. En ja, Triggerfinger had natuurlijk ook zomaar in dit lijstje kunnen staan.
 
TESSA SONNEMANS [organisatie PopRonde en Southpark festival en HZ Cult]
 
1 Aka Moon & Baba Sissoko op het Nazomer Festival Zeeland
Fantastische combinatie! Moderne heftige Jazz met talking drums. Na een zittend concert in Vooruit was het Abdijplein een verademing. Aka Moon is en blijft een vooruitstrevend Jazz trio!
2 Sunset Rubdown in De Piek, Vlissingen
Verrassend goed! (kende het daarvoor nog niet)
3a Stuurbaard Bakkebaard in De Piek, Vlissingen
Erg toffe, gezellige en diverse live show!! 
3b Tom Pintens in De Piek, Vlissingen
Te goed om niet te vermelden, een gedeelde derde plaats.
Eervolle vermeldingen:
The Rhythm Junks op Centree Zierikzee blijft een van mijn favoriete live bands en Kraak en Smaak op het Nazomer Festival Zeeland is voor het genre een erg goede live act! 
 
BART GABRIELSE [eigenaar platenzaak De spin, Middelburg]
 
1 Sunset Rubdown in De Piek, Vlissingen 
In de tryout tour voor het nieuwe album “Dragonslayer”. Met afstand op nummer een. Mijn beste concert in Zeeland ooit. Intens, beklemmend, gedreven, strak en onnavolgbaar. Sunset Rubdown opereert met name live op een bizar hoog niveau. Haast onmogelijke composities worden met veel overtuiging op een stomverbaasd publiek gelanceerd.
2 Sleepy Sun – Bar American in Middelburg
Een van dé bands van Crossing Border 2009, speelt een dag later doodleuk in een uitverkocht Bar American. Dat dit feest zich op een maandag afspeelt mag de pret niet drukken. Band en publiek hebben het naar hun zin en weten elkaar op een positieve manier te prikkelen. Bijzonder on-Zeeuws, maar bijzonder leuk!
3 Pussywarmers in Kaffee ’t Hof, Middelburg
Een Engels spreekwoord luidt: “The best nights, aren’t planned”. De Pussywarmers waren hier een klinkend voorbeeld van. Uitzinninge country-punk waarbij toeschouwers over de bar, meubels en elkaar heen klommen.
Eervolle vermeldingen:
Tevens een vermelding waard: Elliott BROOD (Spot), She Keeps Bees (’t Hof), Tiny Vipers (Spin), Face Tomorrow (Spot)
 
ROLF BOSBOOM [muziek/cultuurjournalist PZC]
 
1 Yohimbe Brothers in De Spot, Middelburg
Wat een passie. Wat een virtuositeit. Wat een geweldige muziek. En wat een voorrecht om Vernon Reid en zijn gitaarspel van zo dichtbij te mogen bewonderen.
2 Nuff Said in De Spot, Middelburg
Misschien wel de beste band uit Zeeland. Leverde dit jaar in elk geval een geweldige plaat (Supernatural) af, die live zo mogelijk nog beter klonk. Uitstekende show ook.
3 Bettie Serveert in de Spot Middelburg
Enigszins weggezakt in het collectieve geheugen, maar in één keer weer helemaal terug op de kaart. En krachtiger dan ooit. 
 
TONNIE DIELEMAN [programmeur voor De Spot en Avonduren]
 
1 This Beautiful Mess Instore bij Platenzaak Spin, Middelburg
Ze hadden erg lang niet opgetreden en de pitoreske (en afgeladen) platenzaak bleek een uiterst geschikte plek voor het nieuwe, hardere werk. Juist de onverwachte plek en het tijdstip maakte het een memorabel concert.
2 Sleepy Sun in Bar American, Middelburg
Zomaar een maandagavond in de kroeg om de hoek, harde psychedelica. Zo'n band in Zeeland zien is een exotische en euforische ervaring.
3 Capital Sentimental & Tweak Bird in De Spot, Middelburg
Een avond waar alles mooi samenviel, cd presentatie van Capital Sentimental met de Amerikaanse hoofdact Tweak Bird. Gemengd en enthousiast publiek en 2 vette shows. Geen gebaande wegen of cliché's deze avond maar 2 inventieve en vooruitstrevende bands. (Capital Sentimental mocht prompt nog een keer het voorprogramma verzorgen van Tweak Bird in De Merleyn en speelt in 2010 op het uitverkochte Roadburn!)
 
RICK SCHUITEMAKER [drummer Custom Made en organisator Lawaai festival]
 
1 Triggerfinger in ’t Beest, Goes
De Vlaamse koningen van de rock! Erg harde maar goede live-show!
2 CD-presentatie Capital Sentimental &Tweakbird in De Spot, Middelburg
De eerste keer dat ik het echt druk zag in de Spot, en meteen ging heel de zaal los. Twee goede spacerockbands, allebei met een heel andere aanpak! Erg geslaagde avond.
3. Sleepy Sun in Bar American, Middelburg 
Surprise act in de Spot, geweldige band die een geweldige sfeer brengt
 
MARC MAQUELIN [programmeur de Cultuurwerf / De Piek]
 
1 Sunset Rubdown in de Piek, Vlissingen
In samenwerking met Bart van de Spin weten vast te leggen op een travel-day van deze band op weg van Parijs naar Haarlem waar ze een dag later in Patronaat speelden. Zo stond deze band die internationaal volle zalen trekt op een plotselinge zondag in de Piek. Absolute topper van 2009.
2 De Staat in de Piek, Vlissingen
Op de vooravond van de echte hype die rond de Staat toen nog moest losbarsten speelden ze half februari in de Piek. Hoewel nog niemand de band ooit al live had gezien was er al wel een flinke buzz en dus ook een zaal vol publiek met hooggespannen verwachtingen. En de Staat stelde niet teleur, ze leverden een puike show af tijdens volgens eigen zeggen van de band één van hun leukste en beste optredens tot dan toe.
3 Osdorp Posse in de Piek, Vlissingen
Legendarische Nederhoppers op afscheidstournee. Eén groot feest met een knettergoede show van de OP die zelf zichtbaar genoten. Met behulp van een VJ met beelden en videoclips, en compleet overzicht van het repertoire van door de jaren heen ging het dak er behoorlijk af. Een waardig afscheid.
 
CHRIS SMITH / DJ VINDICTIV [dj / producer]
 
1 Kraak & Smaak op het Zeeland Nazomer Festival, Middelburg
Superstrakke show dat de mensen echt los kreeg op het Abdijplein.
Ik zag mensen springen...knap als je dat voor elkaar krijgt in Zeeland als je nagaat dat de regen met bakken naar beneden kwam. Simpelweg gewoon goed uitgedachte dancemuziek met heel veel groove en funk.
2 Dave Holland Quintet op het Internationaal Jazz Festival Middelburg
Wow...meer kan ik niet zeggen!!! Muzikanten die zo duidelijk een zijn met hun instrument en dan als groep zijnde zulke mooie muziek kunnen maken...ik kan niet anders zeggen dan dat ik dat ook zou willen kunnen.
3 Jiggy Dje in De Spot, Middelburg
Hip Hop is mijn eerste liefde en ik wordt toch nog altijd blij als ik een toffe compacte Hip Hop show zie van een zeer begaafde mc die weet hoe je z'n show in elkaar moet steken.
Ook fijn dat er gewoon een goede scratch DJ bij is en niet zomaar iemand die de cd aanzet. Dat mis ik de laatste jaren verschrikkelijk!