Na twee jaar coronapauze was er vandaag eindelijk weer een Bevrijdingsfestival in Vlissingen. Zo een veertigduizend bezoekers kunnen genieten van MEAU, Banji, Duncan Laurence en Alain Clark. Wij bezoeken de meest interessante optredens van vandaag.

Twee jaar was het stil op 5 mei in de Vlissingse binnenstad. Dat het vandaag weer mag en kan, daar was geen twijfel over mogelijk. Files van auto's, wandelaars en fietsers zorgen voor een ongekende drukte rond het festivalterrein. Voor het eerst heeft het festival het Bellamypark verlaten. Rond de resten van het oude Schelde fabrieksgebouwen staan nu drie podia opgesteld. Op het Bellamypark is nog wel het kleinere Zeelandpodium te vinden. 

Bas de Meijer

Bas de Meijer gaat al een aantal jaartjes mee, optreden op het Bevrijdingsfestival is dan ook niets nieuws voor de Walcherse rapper. We zagen hem hier eerder in 2011 en 2018. Afgelopen maand was hij druk met zijn serie podcasts met tips voor beginnende (en ervaren) muzikanten. Toch was er nog tijd over om met zijn nieuwe band een vette show voor te bereiden.

Een festival openen is vaak niet het meest dankbare werk, maar het fijne lentezonnetje zorgt er voor dat het al snel gezellig druk is. Bas maakt daar dankbaar gebruik van en laat de toeschouwers springen, duiken en schreeuwen op commando. Maar naast een showman is Bas bovenal een kundig rapper met een ongedwongen, lekkere flow. Met special-guest, collega rapper Young Villian is het feest compleet.

Ga Bas en zijn band zeker checken in juni in De Piek en De Spot en 15 juli tijdens City of Dance in Middelburg.

BENR

Na de openingsoptreden van Bas de Meijer op het Hoofdpodium, mag BENR het Sena podium openen. B en R zijn het duo Bart Maessen en Robin Zomer, ze spelen vanmiddag samen met hun band. De twee braken een paar jaar geleden door op TikTok en zijn immens populair onder de jeugd. De social media app heeft momenteel een gigantische invloed op de muziekscene en geeft muzikanten meer dan elk ander medium de kans om binnen een etmaal een BN-er te worden.

Het is voorafgaand aan het optreden al dringen tegen de hekken aan. Het is dus vooral een jong publiek wat BENR maar al te graag wil aanschouwen. BENR hertaalt bestaande Engelstalige liedjes in het Nederlands. Maar ook Nederlandstalige liedjes komen in hun set voor. Deze spelen ze gewoon zoals ze zijn. Kortom; erg origineel is het allemaal niet, maar de TikTok-generatie slikt het als zoete koek.

GA-20

Bluesmuziek is tijdloos. De beste blues van nu klinkt net als de blues van toen. GA-20 zweert bij dit klassieke bluesgeluid. Zelfs de apparatuur van toen wordt gebruikt. De beroemde Gibson GA-20-versterker is er daar één van. Het vintage geluid is voor het trio zo belangrijk dat de Amerikanen zich er naar vernoemd hebben.

We zien de band op het Roosevelt podium op de Vlissingse Oude Markt. Het is erg gezellig op het plein met zijn terrassen. Het podium heeft zo zijn eigen publiek dat vooral de drukte van het festivalhart probeert te ontwijken.

GA-20 trakteert de liefhebber op rauwe gepassioneerde jaren 60 blues. Bijzonder is dat er een basgitarist mist in de bezetting. De twee gitaristen en drummer houden het basic, maar met hun krachtig rauwe, stuwende geluid weten ze iedereen omver te blazen.

Als één van de weinig buitenlandse acts op deze editie was GA-20 een verborgen parel in het programma van het Zeeuwse Bevrijdingsfestival.

Banji

"I am your cornflakes, you are my cafeïne." Banji is niet het standaard indie bandje wat je op het Sena podium van dit festival zou verwachten. Het viertal uit Utrecht speelt vrolijke en catchy indiepop gevuld met samples en andere onverwachte geluidjes.

Zanger en frontman Morris Brandt, kennen we nog van Radio Eliza en Palmsy. Met zijn nieuwe band is hij van plan de wereld te veroveren, er staan al een aantal optredens in het Verenigd Koninkrijk gepland. In Nederland support de band onder andere De Staat en dEUS.

Muzikaal gebeurt er heel veel bij het optreden van Banji, maar dit alles vormt wel een groovy dansbaar geheel. Ook in de meer rustigere songs krijgt eentonigheid geen kans. De internationale doorbraak van Banji gaat er zeker aankomen, hun show op het Bevrijdingsfestival Zeeland bevestigd dit alleen maar.

Thijs Jansen

Kate Lois

Kunstbende Showcase

Kunstbende is een creatief platform voor scholieren van 13 tot en met 18 jaar. Kunstbende bestaat al sinds 1991 en heeft een rijke geschiedenis. Vandaag staat er op het Zeelandpodium een selectie van winnaars uit de categorie muziek van de edities 2021 en 2022.

M!SSGUIDED trapt af met hun punkpop. Voor de drie vijftienjarige dames en één zestienjarige heer uit Schouwen Duiveland is het nog wel even wennen op het podium. De tweede act, singer-songwriter Domi hebben we al vaker op festivals zien spelen. In de korte set trakteert ze ons op een nieuw liedje over een verloren vriendschap. Thijs Jansen is een singer-songwriter uit Goes en hard op weg om de nieuwe Danny Vera te worden. Ook hij staat nog wat onwennig op het podium, maar na een paar akkoorden is daar niets meer van te merken.

Maar het is vooral die andere Goesenaar, zangeres Kate Loïs die weet te overtuigen tijdens de showcase. Eind vorig jaar, 15 jaar jong, bracht ze al een single uit. Vandaag brengt ze zelfverzekerd een selectie van haar mooiste liedjes. Complimenten voor het festival om ook het talent van morgen, vandaag een podium geven.

M!ssguided

Domi

Alain Clark

De goedlachse Alain Clark is maar wat blij dat hij wederom in het Zeeuwse is te vinden. Was hij twee weken geleden nog voor een akoestische set in Middelburg en Vlissingen tijdens Record Store Day, vandaag speelt hij met zijn voltallige band, inclusief toetsen, blazerssectie en backing vocals.

Het is een swingend geheel en past prima in het middagprogramma, het hoogstaande zonnetje maakt de beleving compleet. Spektakel? Nee, dan ben je niet echt bij het juiste adres. Maar de band speelt degelijk en strak. Clark vraagt zo nu en dan of het publiek oké is en doet gezellig mee met de meezing en klap-onderdelen. Het komt allemaal net wat te geforceerd over. Verder komen uiteraard zijn welbekende hits ‘Blow Me Away’, ‘Back In My World’ en ‘Love is Everywhere’ voorbij. Tegen het eind van de set klimt zijn vader het podium op om ‘Father and Friend’ mee te zingen. Toch wel het hoogtepunt van het optreden.

Joe Buck

Bevrijdingsdag, 17.00 uur. Na het vijf voor vijf moment is het aan onze Zeeuws-Vlaamse held Joe Buck om het publiek te vermaken. De uit Oostburg afkomstige zanger maakte furore in 2017 bij een online programma van Giel Beelen. Daarna werd zijn liedje gebruikt bij een tv-commercial en volgt deelname aan het tv-programma Beste Zangers. Waar Alain Clark zijn volledige band heeft meegenomen, speelt Joe Buck vanmiddag met twee gitaristen, wegens ‘technical issues’, aldus een berichtje op zijn Instagrampagina.

Dat het nu een trio is, mag de pret niet drukken. Hierdoor klinken de liedjes allemaal net wat intiemer en dat valt het geheel prima op zijn plaats. Het publiek zingt uit volle borst mee met de hits die de Zeeuw heeft uitgebracht en luistert aandachtig bij de minder bekendere liedjes van zijn huidige plaat. Uiteindelijk sluit Joe Buck zijn set af met ‘The Way To Take Time’, zijn doorbraakhit.

#5voor5

Om 5 voor 5, 5 minuten stilstaan bij onze vrijheid. Het is een vast en belangrijk moment tijdens de festivals in het land. 

5 voor 5

5 voor 5

Vrijheidsvuur

Duncan Laurence

Ambassadeur van de Vrijheid is dit jaar Duncan Laurence. Met een helikopter van Defensie vliegt hij samen met zijn team het land door langs allerlei Bevrijdingsfestivals. Door een kleine vergissing vloog de band naar Den Haag in plaats van Rotterdam. Door deze afslag te nemen, heeft het team een kleine vertraging opgelopen maar komt Duncan Laurence alsnog redelijk op tijd aan in Vlissingen. Dat het publiek even moet wachten, deert blijkbaar niemand. Zodra de zanger eenmaal de bühne beklimt is het feest compleet en komen één voor één de herkenbare popliedjes van Laurence voorbij.

De liveband is retestrak met wederom blazerssectie en backing vocals. Verder ligt het optreden redelijk in de lijn der verwachtingen. Nog even langs het publiek wat aan de barrières staat om een high five te geven en hop door naar het volgende nummer. Duncan Laurence sluit af met zijn ‘Arcade’, wat inmiddels de 98 miljoen streams op Spotify heeft behaald. Niet veel later vliegt de heli alweer naar het volgende festival.

MEAU

Terwijl de vorige band op het Sena podium wat uitloopt, wachten de vrij jonge fans al op zangeres MEAU bij het hoofdpodium. Voor vele is het al te laat, maar voor MEAU mogen ze allemaal wat langer opblijven en staan dus allemaal tegen de hekken aan of zitten op de schouders van hun ouders.

Meau Hewitt brak vorig jaar door met haar hit ‘Dat Heb Jij Gedaan’ en deed ze mee aan de Popronde. Zo zagen we haar al eerder in De Spot in Middelburg. Ook mocht ze vele voorprogramma’s spelen voor onder anderen Suzan en Freek in de Ziggo Dome. Eerder vandaag speelt de band al in Zwolle en nu dus in Vlissingen. Het optreden zelf bevat veel bekende liedjes van de zangeres, maar ook twee nieuwe, die ze tijdens de laatste lockdown schreef. Want dat thuiszitten met haar vriend, PEER-gitarist en producer van MEAU, Jesper de Jonge, was helemaal niet zo erg en soms zelfs erg fijn. Een paar dames hebben een ring voor haar meegebracht en die komt ze persoonlijk even bij haar fans ophalen. Voor nu is de zangeres meer dan gelukkig dat ze het publiek in Vlissingen mag vermaken en de kinderen schreeuwen van alles naar haar. MEAU sluit haar optreden af met het gevoelige ‘Dat Heb Jij Gedaan’.