PEER bracht vorig jaar hun debuutalbum ‘Laughing About It Is Far More Exciting’ aan de man en speelde iedere zaal plat met hun ongekende enthousiasme en aanstekelijke melodielijnen. Dit voorjaar waren de mannen begonnen met het opnemen van nieuw werk in een studio in België met producer Mario Goossens van Triggerfinger. Helaas gooide Covid-19 roet in het eten. De grens naar België ging dicht en de opnames werden tijdelijk stilgelegd. Een lege agenda gaf ruimte voor andere creatieve uitspattingen.

Dat de opnames met PEER on hold werden gezet was wel een streep door de rekening. Ze probeerden hier en daar verder te werken, maar dit bleek een lastige opgave. “Iedereen heeft wel iets van een thuisstudio dus je probeert op afstand keyboard partijen en percussie op te nemen, maar je kunt natuurlijk niet alles doen. Zeker gitaarspel moet je gewoon echt in de studio doen” aldus frontman Gijs Teuwsen. Stilzitten deed hij allerminst. “Ik ben veel aan het schrijven geslagen en dacht: Hier kan ik wel iets leuks mee doen.” Gijs besloot gepersonaliseerde songs te schrijven. Op een laagdrempelige manier kunnen fans een aanvraag doen. “Ik wil dat iedereen de kans heeft om een eigen liedje te laten schrijven!” Na een eerste oproep via social media kreeg hij al aardig wat reacties op zijn initiatief Liedjesfabriek, met onderwerpen zoals verjaardagen, bruiloften en jubileumfeesten.

“Een van de leukste dingen die ik heb gehad, is dat ik puur toevallig een aanvraag kreeg van een man bij wie ik een jaar of vier geleden op de bruiloft heb gespeeld. Via via vond hij mij weer terug. Ze zijn dus nog steeds samen. Dat is wel heel mooi, dat soort momenten.”

Momenteel verblijft Gijs in zijn hometown Middelburg, maar hij werkt met portable gear waardoor hij flexibel is in het opnameproces rondom Liedjesfabriek. Met zijn microfoon, laptop en audio interface reist hij het hele land door. “De grenzen worden bepaald door het feit dat het een song is met alleen zang en akoestisch gitaar. Dat zeg ik er wel duidelijk bij.” Qua productieniveau wil Gijs het laagdrempelig houden zodat het voor iedereen betaalbaar blijft.

In het verleden hield hij zich bezig met verschillende projecten. Toch is hij als frontman van de energieke indierock/britpop band PEER écht in zijn element. “Ik ben performer. Met alles wat ik doe zal ik altijd wel een bepaalde mate van controle willen. Ik heb soms een kleine spark interesse in andere genres maar nét niet genoeg om zo’n project echt handen en voeten te geven.” Voor nu focust hij liever op PEER en Liedjesfabriek. “Ik schrijf altijd nummers in verschillende genres die soms niet helemaal bij PEER passen. Die bewaar ik gewoon. Misschien dat ik ooit nog iets solo ga doen, maar daar is zeker op dit moment geen plan voor.”

Onlangs speelde Gijs tijdens Lockdown Heartbeats. Daarnaast gaf PEER onder andere een ZOOM concert en een workshop bij Popaanzee. Op 25 september staan ze samen met We Are Hunters in De Pul in Uden. Nu de grenzen met België terug open zijn, gaat PEER komende week de studio weer in. Wat het precies wordt kan hij nog niet zeggen. We voelen Gijs nog even aan de tand over een eventuele tour. “I’m choosing my words wisely! Er zitten wat eerdere optredens aan te komen maar dat houd ik nog even spannend. Binnenkort wordt er meer bekend.”

Laten we hopen dat de mannen snel weer kunnen doen wat ze het beste af gaat, zoals ze in het verleden deden in De Spot en ’t Beest.