De Spot in Middelburg, dit is de plek waar het voor de band PEER allemaal begon. De eerste keer dat ze er optraden, werden er covers gespeeld. Nu is er alleen nog maar ruimte voor eigen muziek! Vele nummers van de nieuwe plaat ‘Laughing About It Is Far More Exciting’ zijn te gehore gebracht. Natuurlijk zijn de nummers van het eerder uitgekomen album ‘Mad For It!’ ook niet vergeten.

De avond begint met het voorprogramma The Lighthouse uit het Belgische Leuven. The Ligthouse heeft al op heel wat podia gestaan. Zo zijn ze op Pukkelpop geweest en zijn ze zelfs helemaal afgereisd naar Hongarije om daar op Sziget Festival te kunnen spelen. Vanavond brachten ze een bezoekje aan De Spot. Swingende muziek en groovy ritmes is wat de jongens voortbrengen.  Pop- en indierock komen hierbij duidelijk naar voren. Zanger Bram Knockaert heeft een zeer fijne, beetje hogere stem om naar te luisteren. Hij wordt regelmatig ondersteunt door de backvocals van Willem Schellekens. De stemmen vullen elkaar goed aan en het zorgt dan ook voor een aangename melodie. De toetsenist zorgt met zijn synthesizer voor electropop achtige sferen. De band is net terug uit de studio en laat nieuwe nummers horen. De bassist houdt zich tijdens deze nummers ook nog bezig met het bedienen van een loopstation. Hier en daar wat mysterieus, maar het ‘feeling good’ gevoel blijft prominent aanwezig. The Lighthouse zorgt voor een goede sfeer  terwijl de zaal steeds voller raakt met zeer gevarieerd publiek. Toen brak de tijd aan om ruimte te maken voor “de legendarische PEER” aldus de pianist.

The Lighthouse

Voor even moesten de gordijnen dicht om het podium om te kunnen bouwen. PEER komt op, en al na het eerste nummer staat de hele zaal te springen. Dat de band inmiddels veel met elkaar heeft gespeeld is duidelijk. De leden zijn goed op elkaar ingespeeld en brengen op die manier super strakke ritmes en melodielijnen naar voren. Hierbij is de timing bijna altijd perfect. Het zorgt ervoor dat geen enkel instrument overbodig is en ook dat geen enkel instrument kan ontbreken. De basgitarist en de drummer vullen elkaar goed aan. Dit terwijl de gitarist zijn steentje bijdraagt als backvocal. Het enthousiasme van zanger Gijs Teuwsen werkt aanstekelijk, en al snel besluit het publiek dat zelfs crowdsurfen niet overbodig is. Dankzij de energieke mix van indierock en britpop ligt de energie tijdens het optreden hoog. Dat de bandleden het naar hun zin hebben in hun eigen stad, is heel duidelijk. Halverwege de show wordt er nog ruimte gemaakt voor een akoestische sessie. Dit gebeurd midden in de zaal. Het publiek moet er even voor uitwijken, maar dat is zeker de moeite waard. De elektrische- en basgitaar worden ingeruild voor akoestische gitaren. Het drumstel wordt tijdelijk vervangen door een cajón. De zangtalenten van de Teuwsen komen duidelijk naar voren tijdens deze akoestische set. Totale stilte in de zaal is hierbij wel noodzakelijk. Gevolgd door wat uptempo nummers wordt de avond knallend afgesloten.

Heel veel tijd om uit te rusten gunde de bandleden zichzelf niet: nog geen twee minuten na afloop waren ze alle vier achterin de zaal aanwezig om hun eigen merchandise te verkopen.

Peer