Hij laat zijn alias voor wat het is en neemt een frisse start in 2018: Bas de Meijer, voorheen bekend onder de naam BDM. Donderdag deelt de rapper zijn ep ‘Vanaf Hier’ met de rest van de wereld. ‘Zeeuwse hiphop’ klinkt wellicht een tikkeltje saai, maar Bas laat met deze release zien dat dit zeker niet waar is.

Een introductie heeft Bas De Meijer niet meer nodig bij het Zeeuwse publiek. De Vlissingse kunstenaar heeft al flink wat Zeeuwse festivals en optredens op zijn naam staan. Begin dit jaar bracht hij ‘Je Bent Mooi’ uit, een single die helaas niet te vinden is op de ep, maar dit laat wel zien hoe hard Bas aan de weg timmert met nieuwe muziek.

‘Vanaf Hier’ bestaat uit zes tracks met ieder een eigen sound. Voor deze ep werkte Bas samen met vijf verschillende producers. Beginnend met ‘Altijd Geweest’, met een gitaarsolo als intro. Amper veertig seconden later vertelt de 27-jarige hiphopper dat hij altijd al zichzelf is geweest én is gebleven: gedreven. Precies de introductie die Bas verdient.

Track nummer twee is geproduceerd door EZG & Green, de beat is hedendaags. Een rap over zijn leven, hoe veel hij in zijn verleden heeft meegemaakt, met de conclusie dat hij hier nog steeds is. Hij heeft het allemaal doorstaan. Uitschieter op de ep is ‘Dit Moet Het Leven Zijn’, met een rustige, rijmende intro, die al snel uitgerold wordt tot een vrij dansbare track. Op deze track kun je de zangstem van Jesse van de Ketterij te horen, onderdeel van duo Pep & Rash, die de track ook hebben geproduceerd.

‘Hoe Zie Je Mij Dan’ is nummer drie op de tracklist, geproduceerd door Fraasie, waarin de titel de hoofdvraag van de track is. Ook in dit verhaal laat Bas weten hoe vastberaden hij is om zijn dromen waar te maken. Tevens is de prachtige stem van de Middelburgse Cyclo te horen op deze track. ‘Feestje’, featuring de Vlissingse Donson, heeft misschien wel de meeste radio potentie. De song gaat, hoe kan het ook anders, over een feestje: ‘Ik sta op een feestje, vandaag, maar mentaal ben ik totaal niet daar’. Het is catchy, het blijft in je hoofd hangen.

Ten slotte eindigt de ep met ‘Kan Zo Zijn’. ‘Het kan zo zijn dat het lukt nu’, Bas twijfelde aan zichzelf, deze twijfel neemt hij vrij snel weg met de woorden ‘Mama I made it’. De woorden schieten zo snel uit de zijn mond, dat het vrijwel niet bij te houden is.

Het is zeker iets waar je van moet houden. Als je de ep voor het eerst beluisterd, lijken de tracks allemaal maar op elkaar. Het is belangrijk dat er echt naar de teksten geluisterd wordt, dat het verhaal gevolgd wordt. Dan pas hoor je hoe iedere song een eigen karakter heeft. Bas heeft dit mooi afgewerkt door mooie stemmen en catchy beats aan elke track toe te voegen. ‘Vanaf Hier’ is vanaf vandaag online te beluisteren.

Meer 3voor12 Zeeland