Tim Knol heeft een drukke week achter de rug. De commotie die ontstond bij de ochtendshow van Giel Beelen bracht land en stad in beweging. Tim Knol zelf bleef er kalm onder en ging na het incident gewoon door met zijn tournee door het land, waaronder optredens in Paradiso Noord en TivoliVredenburgh. Vanmiddag was hij te gast in De Waterput, Bergen op Zoom, voor een instore-optreden en vanavond in Poppodium De Spot in Middelburg met in het voorprogramma Bas Schröder.

Zaterdagmiddag, rond de klok van twee uur. Het publiek in platenzaak De Waterput zit klaar voor troubadour Tim Knol. Hij speelt deze middag in een mum van tijd een aantal songs van zijn jongste album ‘Cut The Wire’. Na de signeersessie die daarop volgde, reisde de zanger, samen met een aantal extra dozen lp’s, af naar Middelburg, om samen met zijn band een clubshow te geven.
- Tekst gaat verder onder de foto's - 

Tim Knol

Tim Knol

Tim Knol

Tim Knol

Tim Knol

Tim Knol

De avond valt als de Groningse singer-songwriter Bas Schröder de bühne van De Spot betreedt. De zaal vult zich langzaam maar zeker met bezoekers die toe zijn aan een flinke dosis muziek. Schröder zingt in zijn eigen dialect: het Gronings. En voor wie het soms niet kan verstaan: “deal with it,” aldus de zanger. Het zijn liefdevolle, soms rauwe, luisterliedjes, die al tokkelend op zijn gitaar gespeeld worden. Van een liedje over zijn ex-vriendin tot zijn woonwijk Oosterpark. Volgens hem is het een wijk met een achterstand en een hoop criminaliteit, al gaat het veel beter. “Jaarlijks worden er een hoop aantal auto’s in de fik gestoken van anderen, maar dit jaar hadden de aanstichters zelf een auto gekocht om in de fik te steken. Kijk, het gaat steeds beter met de wijk!” Er wordt hard gelachen, maar gedurende de set is het publiek stil.

Over Tim Knol is dezer dagen al genoeg geschreven in de media naar aanleiding van de gebeurtenis bij Radio Veronica met Giel Beelen. Beelen had zijn zinnen gezet om Knol ‘terug te pakken’ en hem een streaker cadeau te doen tijdens zijn radio-optreden. Een smakeloze actie, aldus velen. Desalniettemin gaat Knol gewoon door met zijn tour door het land, en met datgene wat muzikanten het liefste doen, en dat is spelen. Dat spelen doet hij vanavond samen met zijn band. De liefde voor de radio is niet verdwenen. Knol is namelijk erg te spreken over NPO Radio 2. De reden; zijn muziek en single worden vaak gedraaid. Zijn huidige single en titeltrack van het nieuwe album ‘Cut The Wire’ komt al vroeg in de set langs. De eerder genoemde radiozender (NPO Radio 2) is groot fan van het nummer ‘A Kid’s Heart’. Het gaat over een goede vriend die altijd over van alles klaagt. Van onervaren fietsers in Amsterdam tot de Engelse hooligans in het Wallengebied van de hoofdstad.
- Tekst gaat verder onder de foto's - 

Bas Schröder

Tim Knol en band

Tim Knol en band

Tim Knol

Verder bevat het optreden een hoop humor en echte luisterliedjes met een stevig randje. Dat stevige randje is het werk van gitarist Anne Soldaat die voor het vertier onderling en muzikaal verzorgd. Een ras-muzikant eerste klas. gaat Knol daaraan zelf ten onder? Nee, zeker niet. Soldaat vult Knol mooi aan en, als het kan, gaan ze los. En dat kan bij de meeste liedjes. Een solo moment valt als Knol voor het podium gaat staan, tussen het publiek in. Akoestisch en met onversterkte zang brengt hij een nummer te horen, terwijl het publiek muisstil toekijkt. Dan nog een toegift tot besluit. En wat voor één. Knol vertelt over zijn zij-project, The Miseries, wat bestaat uit zijn huidige bandleden en manager (met uitzondering van Anne Soldaat). Een kort fragment volgt vol vliegend gitaarscheurwerk en stevige, heerlijke garagepunkrock.

De band sluit af met ‘Shallow Water’, wat de show aan elementen samenvat. Een goed verhaal, opbouwende songs, en als het kan een uitvlieger, om vervolgens weer met gematigde snelheden en/of volume af te sluiten. En dat akkefietje met Giel Beelen? Gauw vergeten. Laat de muziek van Tim Knol zijn werk doen.

Tim Knol en band