Het kleinschalige Eindeloos Eiland Festival was dit jaar voor de vierde keer te bezoeken in Wissenkerke. Op 15, 16 en 17 juni (een maand later dan vorig jaar) schitterden verscheidene (opkomende) Zeeuwse acts op de verschillende podia verborgen in de natuur. Er is dit jaar weer voor ieder wat wils, van zachte indie tot hiphop. Voor wie even wat anders wil, zijn er ezels om mee te knuffelen, foodtrucks om uit te proberen, theatershows, schilderen en kun je zelfs je eigen film maken in de bosbios. Voor de kinderen zijn er speciale evenementen, zodat zij zich geen moment kunnen vervelen. 3voor12 Zeeland plant hun tent op de camping en licht de high-lights uit.

Eindeloos Eiland Festival (afgekort EEF) heeft sinds vorig jaar het eigen festivalterrein onder de loep genomen om te kijken wat er beter kan. Waar vorig jaar de ingang en een podium stonden bij de loods van Camping Wilgenoord, is er dit jaar aan de andere kant van het terrein een grote rode tent opgezet bij de nieuwe ingang.  Zo wordt het gehele gebied beter betrokken en is er een kortere loopafstand van de ingang naar het festival. Verder is podium Hout vergroot en zijn podium Muralt en Vuur naar voren gehaald of gedraaid. Verder staat er dit jaar een een grote rode Engelse bus, waar kinderen hun hart kunnen ophalen met kleurplaten en prints van Fiep Westendorp. 

Het muzikale programma op EEF is vergelijkbaar met dat van voorgaande jaren, bestaande uit veelal terugkerende acts die stuk voor stuk huisbands zouden kunnen worden genoemd. Origineel? Nee, dat niet, maar de muzikanten spelen met veel enthousiasme, wat zeker ook belangrijk is en karakteristiek voor EEF.  Soms staat een act twee keer geboekt op één dag, soms spelen dezelfde artiesten in een andere samenstelling of samenwerking, of in originele bezetting, zodat mensen zelf hun dag kunnen indelen wanneer bezoekers  eerder bij een andere act stonden te genieten. Door de brede programmering biedt het festival voor ieder wat wils en is elke tak in de cultuursector vertegenwoordigd (film, kunst, muziek, etc.). Freek de Jonge trekt dit jaar op zondagmiddag bijvoorbeeld veel publiek. Met zijn verhalen over onder andere een kapotte auto ergens in Frankrijk krijgt hij de lachers van het publiek mee.  

Eén van de EEF-huisacts is gitarist Thomas Zwijsen. Zwijsen is niet weg te krijgen van het terrein bij Wissenkerke. Terug van weggeweest is Blaze Bayley, ex-zanger van Iron Maiden. Zwijsen en Bayley zijn goed op elkaar ingespeeld en worden bijgestaan door violiste Anne Bakker, al draait lijkt het of de show op de automatische piloot staat. Wie er twee jaar geleden ook bij dit optreden op een kleiner podium was, ontdekt ondanks het prachtige spel van Bakker en Bayleys zang vol overgave, weinig nieuwe details. 

Blaze Bayley

Anna Tivell

Freek de Jonge

Clear Clamour

Anna Tivel is samen met Jeffrey Marvel afgereisd naar Wissenkerke vanuit het Amerikaanse Portland. Anna Tivel tokkelt solo een veelzijdig gitaarspel bij elkaar en maakt het af met haar haarscherpe stem. Bij het resultaat kun je heerlijk wegdutten in het stralende zonnetje. . Marvels rauwe stem vormt een schril contrast tegenover zijn bandlid.
Podium Muralt staat het gehele weekend voornamelijk in het teken van de Pop Aan Zee/Podium-Z  acts. Het aanbod kan vooral omschreven worden als een fraaie club van muzikanten die al diverse podia en festivals hebben beklommen. Singer-songwriter Silken de Poorter is een dame die eruit springt bijhet vrijdagavondprogramma. Ze tokkelt een klein halfuurtje lang op haar gitaar, neemt ons mee in haar gedachtegangen en weet het publiek gedurende het hele optreden te blijven boeien.

Silken de Poorter

De rust zelve is VanWijck: rustige Amerikaanse folk met een scheut country-sound erbovenop. Haar donkere stem vergezelt de uitgewerkte en gelaagde arrangementen met verve. Het is zeker indrukwekkend om te zien hoe deze Amerikaanse met Zeeuwse roots langzaam maar zeker doorstoot naar de top.

De jonge wolven van The Backyard Project gaan voor de fragiele Indiepop-sound. Ze treden dan wel nietvaak op, maar het trio boekt zeker vooruitgang. Ze lijken  een nieuwe niche gevonden te hebben in het Zeeuwse bandcircuit en dat is knap. De no-nonsense instelling van de band en de kraakheldere stem van zangeres Femke Keij maken het plaatje compleet. Nieuw werk van het trio is in aantocht, al zullen we daar even op moeten wachten. Waar The Backyard Project al wat meters heeft gemaakt heeft  Rosemary & Garlic al heel wat kilometers afgelegd in de vorm van honderdduizenden streams op Spotify en een debuutalbum  vol met melancholische dreampop. Bij podium Hout midden in het bos klinkt de muziek fantastisch, al verveelt het snel en is er veel van hetzelfde. Dat is jammer.  

Voor deze editie heeft EEF wederom een muziekproject op poten gezet. Songs from a Wire, bestaande uit gitaristen, violisten en een zanger, waaronder leden van Straatruis, is terug met een repriseshow van het repertoire van Leonard Cohen. Op zondagmiddag is de première van het nieuwe project te horen met songs van The Rolling Stones en The Beatles. Mooi om te zien hoeveel creativiteit en gevoel de muzikanten leggen in niet altijd simpele Britpop-muziek. Het publiek staat net als voorgaande jaren rijendik om het podium.  

Tot slot

Eindeloos Eiland Festival is een festival om tot rust te komen, je creatieve ‘ik’ de loop te laten gaan en jong muzikaal talent te spotten. Met de vernieuwingen van deze editie wordt het festival elk jaar een stukje beter. Tot volgend jaar op 14 t/m 16 juni 2019! Wij zijn er in ieder geval weer bij.

Meer 3voor12 Zeeland