Voor de 37e keer verandert het terrein aan de Julianastraat in Zierikzee in een waar festivalwalhalla. Een grote rode tent verrijst op het terrein naast het poppodium met daaromheen foodtrucks, dj-set, en er is plaats voor heel veel live-muziek. 3voor12 Zeeland nam een kijkje tijdens de vrijdagavond en zaterdag van Anywave.

De organisatie van Anywave strekt zijn vleugels wederom uit en programmeert vanaf woensdagmiddag tot zaterdagavond na middernacht acts voor jong en oud én met een lokaal tintje. De vrijdagavond is een mix ‘van alles’. Van coverband Red Hot Chili Neppers tot rapper Brainpower & Refreshed Orchestra en van The Royal Engineers (met local heroes René Geelhoed en Michiel Buijsse), tot DJ Sandstorm. Een sfeerimpressie:

Tekst gaat verder onder de fotoserie. 

Het zaterdagprogramma gaat op dezelfde voet verder als de vrijdagavond, ware het niet dat vandaag de toegang gratis is voor alle bezoekers. Rapper Qube krijgt de kans om het zaterdagprogramma te openen in de Brogum-zaal. De kersverse RegioRuis-winnaar laat oud en nieuw werk horen dat duidelijk in de smaak valt bij het publiek. In de tent naast de zaal staan de heren van De Hobbyisten al klaar om hun festivalzomertour voort te zetten. Waar ze tijdens Klomppop nog in de weer waren met een roeiboot als crowdsurf-materiaal, is nu gekozen voor een heuse surfplank. De aanwezige kinderen kijken er vol bewondering naar. De act zelf heeft wat opstartproblemen, maar de vibe komt later alsnog goed los om de tent in beweging te krijgen. Terug naar de Brogum-zaal voor het Belgische duo Boskat uit Antwerpen. Twee heren, bewapend met gitaar en drums willen graag laten zien wat ze in huis hebben. Een flinke toets rock-‘n-roll schalt door de zaal en de twee spelen alsof hun leven er vanaf hangt. De act zelf speelt strak en is goed op elkaar ingespeeld. Humor hebben de Belgen wel. De ietwat grofgebekte songtitels als ‘Son Of A Bitch’ van Boskat, mogen dan wel voor zich spreken, de band wilt niet dat de kleinere kinderen in de zaal dit meekrijgen. Zo ontstaat een lachwekkende situatie. Het ijs is gebroken.

Boskat

De Hobbyisten

dj Sandstorm

In de tussentijd is de tent omgebouwd voor toch wel dé act van Anywave 2018: TreeHook. Na een stevige flinke set weg te hebben gegeven tijdens Klomppop in Ovezande, met een heuse drum-scene aan het eind midden in de tent, is er voor Anywave een nieuw concept bedacht. Al hun gear staat in een cirkel midden in de tent, rondom een paal heen, vergezeld van een paspop met TreeHook-masker op. En dan moet de show nog beginnen. Drummer Swen geeft wederom alles wat er te verliezen valt, zanger Maric krijgt de meute al snel in beweging en de rest van de bandleden gaat ook hard aan de slag om de tent letterlijk op stelten te zetten. En zo geschiedde. Het publiek wilt meer, maar het zweet druipt van menig bezoeker af. Missie geslaagd. En het nieuwe concept? Zeker geslaagd, al zal dit niet bij elk podium passen.

TreeHook

TreeHook

Dan is het tijd voor iets totaal anders. San Dollar brengt in de Brogum-zaal synthpop mee, om even tot rust te komen na zo’n wervelende show. Mooi gelaagde liedjes en act, maar mist net dat ene sprankeltje. De Nederpopband Stennis mag het publiek in de zaal nog eens voor zich winnen. Helaas zet de band weinig zoden aan de dijk en kijkt het publiek voornamelijk toe. De liedjes van de band zijn allemaal van hetzelfde en vallen in herhaling tot vervelens toe. Op naar de bar! Voor de laatste keer vanavond opent de Brogum-zaal zich voor een uurtje muzikaal vermaak. Het Rotterdamse Drunken Dolly mag hun kunsten vertonen. Al ruim voor aanvang is de zaal tot de nok toe gevuld en lijkt iedereen toe te zijn aan een flinke scheut folkpunk. Vanaf nummer één krijgt de band de zaal mee en geniet de banjo een ongekend populariteitsniveau. Deze band had beter in de tent kunnen staan, dan in het te kleine zaaltje, al is dat achterafgelul. Hopelijk zien wij deze act terug komen tijdens een nieuw Brogum-seizoen en Als laatste mag de coverband Rebound Rock het Anywave-publiek vermaken. 

Anywave laat ook deze editie zien van alle markten thuis te zijn en iedereen het naar zijn/haar zin te maken, met TreeHook als beste act van de zaterdag.

Drunken Dolly

Stennis

San Dollar

Meer 3voor12 Zeeland