In de provincie is veel te doen is op muziekgebied. Toch is het ook de moeite waard om eens net buiten de provinciegrenzen te kijken. Zoals in Gebouw-T in Bergen op Zoom of festivals als Crammerrock. Deze zaterdagavond nemen wij een kijkje bij Poppodium Jailhouse in Middelharnis, op Goeree-Overflakkee.

De eerste editie van indoorfestival Onderwater is georganiseerd door de heren van Charades, die later deze avond zelf ook op de bühne staan. Poppodium Jailhouse bestaat uit één grote ruimte, waarin dwars door de zaal palen staan, zelfs nog eentje op het podium. Dit maakt het allemaal net wat minder handig voor het zicht naar het podium toe en voor de bands zelf, die liever niet ‘voor paal staan’. Het poppodium bestaat inmiddels dertig jaar en is mede organisator van de Flakkeese dagen.

SØWT

PsySo

Tijd voor de eerste act, SØWT. Deze noisepop/grunge band uit Eindhoven is nog niet zo heel lang actief. Dit valt soms te zien aan de onzekerheid wat de frontvrouw uitstraalt, maar dat ebt vanzelf weg in de geproduceerde muzikaliteit. Het openingsnummer oogt heel rustig, totdat het nummer vordert en explodeert in geluid, energie en springen van hot naar her. Dit dendert gedurende het optreden in dezelfde status verder. SØWT is duidelijk nog groeiende, maar is goed op weg. Op naar meer!

De tweede act van de avond is PsySo, een afgeleide van Psychedelic Society. De band uit Roosendaal gaat, zoals de bandnaam al doet vermoeden, terug naar de jaren ’60 met een psychedelische sound. De band heeft de dagen hiervoor net als Charades gespeeld tijdens het showcasefestival Eurosonic Noorderslag. Voor vanavond heeft de band een aantal ventilatoren meegebracht. De bandleden spelen hiermee met hun lange wapperende haren. Hierdoor verveeld act helemaal niet. Met de combinatie van muzikaal geweld, energie en de outfits is de act compleet.

Charades

Tussen de acts door is er nog een secret act op de gang. Twee heren houden een akoestisch intermezzo, wat zorgt voor de nodige afwisseling in de avond, en geeft weer de nodige energie voor de headliner van de avond.

Charades, huisband en organisator van dit indoor-festival, betreedt de bühne rond een uur of elf. De postpunk alternative rock waar de band mee aan de haal is gegaan en is verbeterd. Geen gejammer, geen gedonder, maar vlammen. Een trio dat alles op alles zet om iedereen het naar de zin te maken. Een bassist die het stilstaan is verleerd, en als een malle van links naar rechts op het podium beweegt. De gitarist/leadzanger gaat daarin mee, en loopt zodra het kan het publiek in. Een sterke show met kop en staart, songs met een nineties jasje en bovenal een flinke pot energie die er nog even wordt uitgeknald na een weekend Eurosonic Noorderslag.

De oprotkoffie is (zoals de band het zelf verwoord) voor Z!NK. Wie nog niet is weggeblazen of uitgeblust is door alle energie die de vorige bands uitspuwde naar het publiek, is Z!NK er vanavond om dat laatste restje energie vakkundig eruit te halen. Z!NK gaat tegenwoordig als kwartet verder, in plaats van een trio. De band maakt stevige, lekker in de oor liggende grunge die doet denken aan Nirvana. Alleen is daar nog een orgelsound aan toegevoegd. Voor de kenners, een Philips Philicorda uit lang vervlogen tijden. Het is een mooie aanvulling, al haalt het zo nu en dan wel de snelheid uit de nummers en dat is jammer. Zeker als de bassiste net lekker in haar flow zit en meedeint op het podium, of als ze liggend op de podiumvloer verder speelt. Als het maar rockt. Het publiek wat nog aanwezig is, wilt meer, en krijgt meer. Tegen één uur ’s nachts is het dan toch echt gedaan met de muzikale energie van alle bands.

Festival Onderwater beleeft een positieve, energie slurpende en indrukwekkende editie, waarbij jong talent een podium krijgt en daarmee hun glans pakt hier in Middelharnis.

Zink

Zink

Meer 3voor12 Zeeland