Na ruim twee jaar komt de Zeeuwse hiphopgroep De Hobbyisten met een nieuwe ep genaamd “E.P en Vloed”. De eerste single, ‘10 Sec. Fame’, en de vernieuwde website zijn net uit. Naar aanleiding van de nieuwe ep gingen wij in gesprek met Kevin van Gorkom (Keegan) en Donald Joosse (Donnie Brasco) van De Hobbyisten.

Dat er ruim twee jaar tussen de eerste en tweede ep heeft gezeten heeft met name te maken met ontwikkelingen binnen de groep zelf. Kevin en Donald vertellen dat “De groep nu een ander soort geluid en een nieuwe vibe heeft gecreëerd, verder ontwikkeld is, en dat de nummers op deze ep echt eigen zijn gemaakt.” “Deze stap kostte tijd en energie, mede ook doordat de leden van de groep gewoon nog werken. We zijn in die zin dan ook echte hobbyisten” zegt Kevin.

Op de nieuwe ep van gebruikt de groep een hybride elektrisch geluid, waaronder het geluid van gitaren, een drumstel en van het keyboard. Een groot verschil ten opzichte van de eerste ep. “De sound van De Hobbyisten nu onder te brengen is bij de populairdere hiphop geluiden van het moment, zoals je bijvoorbeeld bij Jonna Fraser of Ronnie Flex hoort.” Kevin vertelt verder: “Met name de wisseling van de drummer is zeer belangrijk geweest voor het geluid dat de groep nu laat horen.” Hij is van mening dat de groep in de vorige samenstelling namelijk verloren was op muzikaal gebied wat juist belangrijk was. “De samenstelling is dan ook meer uitgedund dan verwisseld. Het voelde dan ook echt als loslaten. In de nieuwe samenstelling hebben we gevonden hoe we de muziek willen maken en dit merken we mede door hoe snel nummers ontstaan en hoe snel we een nummer onder de knie hebben.”

De Hobbyisten zijn:

Raps: Kevin Keegan en Donald Joosse
Toetsen: Hugo van Rooijen
Bas: Jaimy Manuhutu
Drums: Daniel Sanderse

De Hobbyisten

“De teksten voor E.P en Vloed ontstonden pas nadat er een beat was gemaakt door Hugo van Rooijen” vertelt Donald.  “De onderwerpen op het album zijn allemaal luchtig. We probeerden te vermijden dat een nummer richting een zwaarder onderwerp zou gaan.” De eerste single van deze ep is ’10 Sec. Fame’. “We hebben dit nummer uitgekozen omdat het gelijk het geluid van de rest van de ep laat horen.” Al is er wel nog getwijfeld om ‘De Stad’ of ‘Ik Ga Scheef’ als eerst uit te brengen. Wanneer de tweede single uit zal komen zal afhangen van hoe ’10 Sec. Fame’ het zal gaan doen. “Het materiaal ligt al wel klaar om een nieuwe single uit te brengen,” vertelt Kevin.

De releaseshow van E.P en Vloed vindt plaats in De Piek in Vlissingen. De mensen kunnen veel enthousiasme en power van de groep verwachten deze show. Kevin vertelt “dat er binnen Zeeland niet echt een band is met zulke eigen muziek en zoveel enthousiasme en power op het podium”. Beiden geven aan dat hun muziek voor zowel jong als oud toegankelijk is, en daarmee mikken ze dan ook op een breed publiek. Voor zowel de show in De Piek als voor de clip bij ’10 Sec. Fame’ is samengewerkt met Urban Umbrella.

Het komende jaar is het de bedoeling dat De Hobbyisten op diverse festivals speelt. Naar eigen zeggen “is er binnen Zeeland nog genoeg te winnen.” Maar de mannen willen ook graag buiten Zeeland optreden. De groep zit niet meer bij een platenlabel waardoor nu meer vrijheid is om zelf de beslissingen maken. Kevin en Donald denken dat het hierdoor  makkelijker zal zijn om buiten Zeeland te treden. Kevin vertelt daarbij dat “De groep niet perse richting het noorden hoeft omdat daar net weer een andere vibe ligt.” De groep mikt daarom op Noord-Brabant en België.

De Hobbyisten staat op zevenentwintig januari in Gebouw-T en op drie februari wordt de ep gepresenteerd in De Piek in Vlissingen. De release doet de groep in samenwerking met Urban Umbrella, die de vormgeving en deels de beleving van deze avond zal verzorgen.

"We probeerden te vermijden dat een nummer richting een zwaarder onderwerp zou gaan."