Afgelopen zaterdag presenteerde The Circle Remains zijn debuutep ‘Shadows’ in ’t Beest in Goes. Om het feestje compleet te maken nodigden ze het Zeeuwse Distinguished en het Brabantse Rage Against The System, een Rage Against the Machine tributeband, uit. Wij gingen langs om, na een interview en een ep recensie, de overgebleven schakel in ons cirkeltje compleet te maken: hoe doet The Circle Remains het live.

Distinguished mag de avond openen. Distinguished is een instrumentale progmetal band met invloeden van Animals As Leaders, Periphery  en The Dillinger Escape Plan. Het is altijd even wennen, een metalband zonder zang. Dit zorgt er wel voor dat de technische vaardigheden van de bandleden centraal staan. Het is dan ook meer ‘kijkmuziek’ dan ‘dans-’, naja, ‘headbang- en moshpitmuziek’. Gelukkig is het echt heel gaaf om de heren te zien spelen. Het is dan ook niet gek dat het publiek op wat deinende hoofdjes na stil staat, maar de band wel een verdiend applaus geeft na elk nummer. Het is wel wat plots afgelopen als de bandleden zonder veel woorden het podium aflopen. Wat dat betreft kan misschien nog wat aan de presentatie gewerkt worden. 10 februari staat Distinguished in de Metal Battle in de Pit in Terneuzen, waar ze het de concurrentie zeker lastig gaan maken.

Distinguished

The Circle Remains heeft zichzelf niet aan het eind maar in het midden van de avond geprogrammeerd. Met een Rage Against the Machine tribute als afsluiter een slimme zet. Zanger Kenny Weijgers geeft aan dat de bandleden hier hard naartoe hebben gewerkt, en dat dit alles naar vanavond heeft geleid. Misschien is dat de reden dat The Circle Remains wat stijfjes begint. We zullen het op de gezonde zenuwen gooien. Gitarist Richard Schnabel is hier overigens de uitzondering. Op het podium voelt hij zich duidelijk als een vis in het water, en hij speelt met veel plezier en flair. Wat ook niet helpt zijn wat technische mankementjes aan het begin van de show. Bassist Tijmen Molengraaf demonstreert even hoe belangrijk de basgitaar is als hij met een los snoertje in zijn hand op zoek is naar de juiste ingang hiervoor. Weijgers laat iets later zien dat hij een microfoon zo uit elkaar kan halen maar ook zo weer in elkaar kan zetten.

De rest ontdooit gelukkig ook snel en het al prima optreden wordt alleen maar beter en beter. De setlist zit ook goed in elkaar, en wordt gepresenteerd als “de reis” van The Circle Remains. Ouder werk wordt afgewisseld met nieuwe songs en er wordt een ode gegeven aan Infinite Mind. Met drie oud-leden in de gelederen is dat geen probleem, en in het publiek zitten duidelijk fans. De set wordt afgesloten met de nummers van de nieuwe ep. Het is met recht het hoogtepunt van de show. De nummers komen live pas echt goed tot hun recht en worden briljant neergezet. Het toegestroomde publiek kan alleen maar genieten. The Circle Remains kan trots zijn op de eerste live uitvoering van ‘Shadows’.

De avond wordt afgesloten door Rage Against The System. Deze Rage Against the Machine tributeband uit Eindhoven breekt het podium vakkundig af. Er giert een bak energie over het podium die vervolgens door het publiek raast. Binnen no time staat jong en oud uit hun plaat de gaan op hits als ‘Killing in the Name’, ‘Bulls on Parade’, ‘Know Your Enemy’ en ‘Bullet in the Head’. De uitvoering is nagenoeg perfect. Dat de stem van Dennis Jansen haast identiek klinkt aan het origineel van Zack de la Rocha, draagt hier zeker aan bij.

Aan het eind van de avond kan iedereen tevreden naar huis. Het was een avondje zware gitaren om van te genieten.

The Circle Remains

The Circle Remains

Rage Against The System

The Circle Remains

Rage Against The System

The Circle Remains

Meer 3voor12 Zeeland