Terwijl de nachtvorst neerdaalt op de stille stad verschuilen de festivalbezoekers van Stukafest Middelburg zich in diverse studentenkamers. Stukafest staat voor studentenkamerfestival en dit jaar vindt in Middelburg de vijfde editie plaats. In voorgaande jaren zagen we de nu succesvolle Moon Tapes, Pitou en San Holo voorbij komen… Welke acts ontdekken we dit jaar tussen de vuile afwas en studieboeken?

Co-Incidence

Co-Incidence

Co-Incidence laat in de woonkamer van de studentenwoning Bachtensteene zien dat muziek mensen samenbrengt. De muziekgroep uit het Midden-Oosten bestaat deze avond uit een duo, maar ook met dit kleine deel van de band wordt de hartverwarmende filosofie overgebracht. Er wordt geen uitbundige show neergezet, geen adembenemende, originele composities. Integendeel: Co-Incidence houdt het bijzonder bescheiden, klein, intiem, lief. De jongens komen uit verschillende landen uit het Midden-Oosten, en hebben elkaar door de muziek leren kennen in het AZC. Ze delen hun liefde voor de muziek met het publiek, maar vooral met elkaar. Voor elk lied vertelt een van de muzikanten waar het vandaan komt (onder andere Syrië, Libanon, Egypte en Iraq), maar als ze spelen lijken ze het publiek even te vergeten en gaan ze op in de voor het grootste deel van het publiek exotisch klinkende muziek.

De Trans//missie

In Bagijnhof 1, traditioneel het huis van de pokkeherrie, staat dit jaar een muziektheater act: De Trans//missie. ‘Pygmalion-off’ is de eerste voorstelling van Marco Hoving, David Schwarz en Derk Stenvers. Het begint al vervreemdend. Twee mannen in knalroze overalls nemen plaats op schoot van onschuldig toekijkende studenten en spelen een cassette af. Ze vertellen het verhaal van Pygmalion, de man die een AI genaamd Galatea ontwikkelde. Wat gebeurt er als artificial intelligence te intelligent wordt? Nou, dan krijg je vreemd theater. Een muzikaal hoogtepunt van de voorstelling is een mens/robot duet van Pure Imagination (ja, dat Willy Wonka liedje). Horrorverhalen over hyper-zelfbewuste robots worden ondersteund door onheilspellende elektronische muziek. De festivalbezoeker onderdrukt een lach als de mannen met een enorm vergrootglas voor hun gezichten een dialoog voeren over AI. Met vervormde demonische stemmen en hoofden die minstens tweemaal te groot voor hun lichaam zijn proberen ze de serieuze gezichten het publiek te laten barsten. Het optreden eindigt in een soort van meditatie waarbij het publiek zelf moet bedenken hoe het is om als AI te leven. Dan trekt Pygmalion de stekker eruit. Het eindigt met een ruis. Voor de onervaren theaterbezoeker is 'Pygmalion-off' een prima afwisseling van het muziekprogramma, maar dertig minuten is te kort om de bizarre denkwereld van De Trans//missie te begrijpen.

Eline Mann

Stukafest deed een gokje en boekte een halvefinalist in de categorie singer-songwriter van de Grote Prijs van Nederland toen de winnaars nog lang niet bekend waren. Last minute was daar de aankondiging: Eline Mann zal het plekje in de Korte Delft 5 innemen. Met haar gitaar, een drummer en twee achtergrondzangeressen zet de singer-songwriter een prachtige akoestische set neer. Met drie rondes van dertig minuten schuift steeds een ander publiek aan in de sfeervolle woonkamer. Eline verwacht dat de eerste ronde even wennen is, dat de tweede al beter gaat en dat de derde dan een enorme knaller is. Jammer genoeg zijn wij er al in de eerste ronde, maar we kunnen dan ook gelijk haar theorie verwerpen want ze speelt meteen al perfect. Eline heeft een enorm soulvolle stem (denk Amy, Selah Sue) en de harmonieën van haar zangeressen vullen haar geweldig aan. Haar beste eigen liedjes zijn ‘You’re Safe at Home’ en ‘Drunk’ en ze verrast met een succesvolle cover van ‘Kill Your Mama’ van Alicia Keys. Eline Mann heeft nog wat stemmen nodig om de Grote Prijs te winnen maar Middelburg heeft ze al.

The Great Communicators

Een zeskoppige band in een kleine studentenkamer, dat is krap. Knus ook. Zeker als die band er zoveel vrolijke indie-liedjes uit knalt dat er wel gedanst moet worden. Die band is The Great Communicators, het huisje dat vanavond stuk wordt gespeeld is Bagijnhof 3. Misschien is het omdat het hun laatste ronde is of misschien zijn ze gewoon oneindig enthousiast, maar de bandleden geven alles. Vijf raggende mannen en één vrouw. Ze steken het publiek aan en al snel veranderen keurige hoofdknikjes in volwaardige headbangsessies. De samenzang van frontman en frontvrouw is speels en het werkt goed. Echt Stukafest-waardig wordt het optreden als Arend Dijkstra tijdens zijn gitaarsolo de woonkamer rond begint te rennen. De liedjes van The Great Communicators zijn aanstekelijk op de manier waarop poprock dat kan zijn, dat je het bijna onder een catchy reclame van een hippe energiemaatschappij verwacht. Of van die zomerse 3FM hitjes die non-stop gedraaid worden, waardoor het lijkt alsof je altijd onderweg naar het strand bent. Dat de band hun merch met prijskaartjes heeft opgehangen aan de voorraadkast is wel een beetje optimistisch, maar nieuwe fans hebben ze wel geworven.

Afterparty met FENN en 45ACIDBABIES

Na de rondes stroomt het publiek De Spot binnen voor de afterparty: Stukafeest. Anders dan andere studentenfeestjes staat het aan het begin al vol met studenten én niet-studenten. We zien al snel dat dit een goed feestje wordt. Het electronica duo FENN opent de avond op hoog niveau met hun duistere, sexy, doordringende indietronica. Ze zien er heel cool uit, en klinken nog veel cooler. De lage bas gaat in langzame, spelende golven door het meedeinende publiek.

Na FENN betreedt 45ACIDBABIES het podium, en dan gaat het al helemaal los. Dit is zo rauw, zo hard, zo bizar, en niet te stoppen. De buitenaardse garage-electro punkrock zorgt voor verbaasde gezichten en bruisende moshpits. Dit gebeurt allemaal lekker nonchalant, maar het publiek gaat hard. De groep luisteraars is gevarieerder dan het bij de gemiddelde 45ACIDBABIES-show zou zijn; een groot deel van het publiek had dit misschien niet verwacht, en zou ook niet per se naar een dergelijke show gaan, maar de band weet wel degelijk de volle zaal mee te slepen. Dat is het mooie van deze avond. 45ACIDBABIES heeft er absoluut weer een nieuwe lading fans bij, en terecht.

45ACIDBABIES

45ACIDBABIES

FENN

FENN

Meer 3voor12 Zeeland