De vijfde editie van het singer-songwriter festival PUUR is drukker bezocht dan andere jaren. Met Douwe Bob als headliner in Gebouw-T belooft dit een mooie avond te worden. Tijdens deze avond is er ook Spoken Word wat een silent disco gevoel geeft: met koptelefoon kan er worden geluisterd naar verhalen en gedichten van Jesse Laport, Robbert Meijntjes en Marjan De Ridder.

De organisatie van PUUR heeft als spelregel: “luisteren of fluisteren”: tijdens de optredens niet praten dus. De bar in de zaal is tijdens de optredens ook gesloten en bijpraten kan in het Jupiler Café. “Zodat iedereen optimaal van het concert kan genieten.” Een goed concept waar de meeste zich aan hielden.

Als eerst is het de beurt aan Annelie die haar pianospel ten gehore brengt aan een muisstil publiek. Naast het stuk ‘In’ krijgen we vandaag een voorproefje van een aantal nummers van haar nieuwe album, welke in september zal verschijnen. Het binnenkomende publiek lijkt weg te dromen bij haar spel. Een rustig begin van de avond.

Mercy John speelt met zijn gitaar en mondharmonica americana op het podium Manegezaal in de Blokstallen. Het publiek luistert aandachtig deels zittend op een poef of half liggend op de zitzakken. Bij het nummer ‘This Ain’t New York’ wordt hier en daar een traantje weggepinkt. Het nummer is geschreven voor zijn ernstig zieke vader, en wordt met veel gevoel gespeelt. Als afsluiter laat hij ‘Cover Me Up’ horen, een cover van Jason Isbell.

Puur - Mercy John

Op het podium in Gebouw-T is er inmiddels plaats gemaakt voor LUWTEN. Zij spelen vooral nummers van hun gelijknamige album, welke is verschenen in oktober 2017. Ze beginnen licht gespannen maar halverwege de set zie je de leden van de band genieten. Met het nummer ‘Control’ is het “tijd voor een klein dansje” aldus zangeres Tessa Douwstra. Op het podium komen ze steeds meer los en maken ze er een feestje van, het publiek lift hierop mee en er wordt voorzichtig meegedanst en gezongen.

Na de dromerige dansmuziek is het tijd voor iets zwaardere nummers, zoals Dries het zelf noemt. Met zijn desert rock speelt hij liedjes over bedrog in de liefde, wisseling van de munteenheid, en hoop. Er komen nummers voorbij van zijn eerste album For the Light in Thy Heart maar ook “nummers die het net niet gehaald hebben, maar hoop geven voor een volgende.” Het publiek is wederom muisstil dat je zelfs het gepiep van een deur tijdens een intermezzo of het getik van een knoopje tegen zijn gitaar hoort.

Douwe Bob is headliner en afsluiter van de vijfde editie van PUUR. Het is duidelijk dat iedereen hiervoor is gekomen, want de zaal is aardig vol. De jonge charmeur heeft twee vrienden meegenomen; kunstenaar en dichter Steven Oprinsen en gitarist Maurice van Hoek. Na het eerste nummer geeft Douwe Bob toe zijn setlist te zijn vergeten waarop uit het publiek wordt geroepen “Iets van Cash!”, “Dan moet je naar een cover bandje gaan… of Waylon” is de reactie van Douwe Bob. Er is veel interactie met het publiek en naarmate de set vordert wordt meer meegezongen. Het nummer ‘The Shape I’m In’ wordt goed ontvangen en wordt waarschijnlijk ook de naam van zijn nieuwe album. Met ‘Multicoloured Angels’ is er een einde gekomen van deze editie luisteren of fluisteren festival PUUR in Gebouw-T.

Puur - Douwe Bob

Meer 3voor12 Zeeland