Een snikhete zomerse dag was het vandaag al, maar in Poppodium Brogum in Zierikzee is het ook zeker zweten geblazen met vanavond de finale van Regioruis op het programma. De winst: Een geldbedrag, spelen tijdens Anywave en deelname aan Zeeuwse Belofte tijdens het Bevrijdingsfestival.

De provincie Zeeland kent een flink aantal talentenjachten en bandcompetities voor jonge muzikanten tot 25 jaar. Al deze competities lopen op zijn eind. Na Steenworp met winnaar Our Common Sense is nu Regioruis aan de beurt, wat plaatsvindt in poppodium Brogum in Zierikzee. Een drukte van jewelste is het niet in het Schouwse podium, maar van een gezellige menigte valt zeker te spreken. Dispelled, No Return, Qube en Lies Ahead zijn doorgedrongen tot de finale. Tussen alle acts door draait Dj Kostas de nodige plaatjes.

De avond start met Dispelled, een herentrio wat gaat voor de hardere metalen. Wat opvalt bij deze band is voornamelijk de stem van de leadzanger. Hij combineert een lage grunge-sound om met clean vocals, wat enigszins wringt.  De bassist lijkt van hetzelfde water te hebben gedronken en weet de zanglijntjes net niet te volgen. Instrumentaal vaart de band een betere koers, al mist het jammer genoeg een eigen sound.
- Tekst gaat verder onder de foto's - 

Dispelled

Pop/rock-formatie No Return uit Dordrecht is de tweede band van de avond en gaat net een stapje verder dan de vorige band. De show zit prima in elkaar van begin tot eind. De bassist gaat halverwege de zaal in, wat verwachtingen wekt. Welke uitspattingen volgen er nog meer? Frontvrouw Nadie de Jong trekt de aandacht door haar witte jurk met blauwe details, wat weer refereert naar haar blauwkleurige gitaar. Het plaatje lijkt compleet, al is er nog genoeg werk om hun act bij te schaven. Een potentiële winnaar van de avond, al is er voor nu geen weg meer terug en zullen ze moeten wachten tot de uitslag.

No Return

De  een-na-laatste act is rapper Jasper van den Bovenkamp aka Qube. Rapper Qube is geen onbekende meer in ’t Zeeuwse en na een heuse ep-releaseparty in De Spot doet hij dit seizoen naast de Regioruis-finale van vanavond ook een gooi naar  het winnaarschap  van bandcompetitie Spectra.  Samen met dj Logus gaat hij door zijn setlist en opent met ‘Hoe het moet’. Bijzonder in zijn set was het stuk dat hij a capella bracht, een tekst over zijn familie en het missen van personen. De jury gaf als commentaar mee na zijn gig om meer te doen met de zaal, bijvoorbeeld om meer het publiek te betrekken.

Last but not least: de band Lies Ahead met daarin twee bekende koppen die de Zeeuwse muziekscene al op hun duimpje kennen. Naast hun eigen projecten zoals Djangus hebben Django Boegheim en Jaimy Versteeg  de krachten gebundeld en samen met een drietal andere bandleden ‘Lies Ahead’ opgezet. Het resultaat van de samenwerking: liefdevolle indiepopliedjes omhult met een laagje van onvoorspelbaarheid. Er wordt onder andere  gezongen over ‘friends with benefits’, wat volgens de band geen verdere uitleg over de inhoud nodig heeft. Het optreden zelf bevat een kop, middenstuk en een staart maar met her en der een sprankeltje. Er komt nu een klein liedje, zoals aangekondigd, om halverwege de track de boel open te breken en het tempo op te voeren. Een succesnummer wat mag worden doorgezet. Een potentiële winnaar van deze avond is het zeker.

Na een kort beraad van de jury is het dan uiteindelijk tijd voor het verlossende woord. Dispelled en No Return vallen als eerste buiten de prijzen. De jury prees hun prestaties en hun groei. Opmerkelijk is dat het publiek in de zaal geen stemrecht heeft bij deze avond, terwijl zij diegene zijn die straks een kaartje gaan/willen kopen voor een band of act. Er moeten uiteindelijk keuzes worden gemaakt, laat de jury weten, en na een flinke woordwisseling tijdens het juryberaad is Qube tot winnaar verkozen, met Lies Ahead als een goede tweede. 

Qube

Lies Ahead

Meer 3voor12 Zeeland