Als Brabantse jongen met een grote droom pakte Christof van der Ven zijn koffers en vertrok naar Ierland. Als zijn succes groeit verruilt hij de straten van Galway voor de podia van Glastonbury en Pinkpop. Vooral Christof’s toetreding in Bear’s Den was een enorme zet in zijn muzikale carrière, maar vanmiddag presenteert hij zijn solo-werk. Programmeur Bart Gabriëlse laat trots weten dat dit Christof’s eerste volwaardige optreden is met de nieuwe plaat. Christof toont zijn dank en verrassing voor de goede opkomst, hij had een man of vijf ook al prima gevonden. “Big in Middelburg!” grapt hij.

Wie op deze zondagmiddag de gelimiteerde stoeltjes in de Kloveniersdoelen kwamen bezetten kunnen het beamen: het optreden van Christof van der Ven was een pareltje. Met een trotse gloed ontfermt de singer-songwriter zich over zijn nieuwe materiaal als over een pasgeborene. Zijn album ‘Empty Handed’ kwam afgelopen vrijdag pas uit en de liedjes heeft hij nog maar net in de vingers zitten.

Christof van der Ven speelt sfeervolle indiefolk. Het soort dat je prima in een ‘Easy on Sunday’ Spotify lijstje zou kunnen vinden. Op deze zondag laat hij het publiek in de Kloveniersdoelen intens genieten en dat is toch veel knusser. Te midden van de fijne kleine akoestische liedjes valt het nummer ‘You Left It Too Long’ op omdat het net wat meer pit heeft. Ook ‘Never Never’ heeft een pakkend refrein, kan iemand dit even aan Spotify tippen?

Tussen de nummers door vindt Christof het te stil. De zaal wacht geduldig terwijl hij voor de zoveelste keer zijn gitaar stemt en De Nachtwacht loert over zijn schouder mee. De Brabander kletst heel wat om de stiltes te vullen: een bedankje voor het komen of een kleine bekentenis van zenuwen. Hij heeft niks goed te praten, zijn muziek is al prachtig op zichzelf, maar toch geeft het hem die gunfactor. Ongemerkt is het optreden alweer tot een einde gekomen. De afsluiter is de titelplaat ‘Empty Handed’, één van de mooiste liedjes op de setlist.

Het album ‘Empty Handed’ is een flinke aanrader voor liefhebbers van Bon Iver, Keaton Henson en Fleet Foxes, maar vooral voor liefhebbers van Christof van der Ven. Het tijdperk van de vergelijkingen is over. Van der Ven heeft bewezen dat hij het verdient om zijn eigen categorie te zijn.

Christof van der Ven

Christof van der Ven

Christof van der Ven

Meer 3voor12 Zeeland