Het sympathieke Kreekrock leeft weer. Het heeft, je zou haast zeggen: eindelijk, een prima editie achter de rug. De laatste jaren stapelden de donkere wolken zich op voor het rockfeest in Westdorpe. Slecht weer op de festivaldag, dalende bezoekersaantallen en daarmee inkomsten, betekende dat het dit jaar alles of niets zou worden. En zie: Ook de Goden willen niet dat Kreekrock stopt. Het was prachtig weer, vrijwilligers te over en vooral het dubbele aantal festivalgangers in vergelijking met vorig jaar. De bands waren in vorm, het geluid was prima. De zon schijnt weer voor Kreekrock, gelukkig maar.

Wie de Kreekrockweide op wandelt, ziet eigenlijk direct dat het goed is. Wat kan de zon toch veel doen met mensen die muziekjes staan te absorberen. Dat zijn er tijdens het optreden van opener The Flow nog niet al te veel, al is het hier ook wel eens nog rustiger geweest bij de openingsband. Het spits afbijten is niet niks. Deze jonge honden uit Hulst weren zich kranig en zetten een solide show neer. Ook solide, wat heet, en met een pot meer zelf vertrouwen komt Distinguished het podium op. Wat deze technische metal band brengt is pure muzikale krachtpatserij. Zie-ons-eens-ingewikkeld-doen-op-ons-instrumentarium-metal waar een groep als Animals As Leaders groot mee is geworden. Zeer strak en erg overtuigend. De groep uit Middelburg heeft geen zanger en daarmee geen frontman waardoor de aandacht zich direct verlegt naar de solerende muzikanten. Een volle set overtuigen en het ‘momentum’ vasthouden lukt nog niet. Daarvoor zijn de nummers en de performance iets te eentonig, maar het potentieel is er zeker.

Distinguished

Fist Of Time

Fists Of Time vraagt niet om aandacht. Frontman Dennie eist het gewoon op. Er is geen ontkomen aan. De meest midtempo hardcore van de band uit West-Zeeuws-Vlaanderen slaat altijd wel aan, ook vandaag. De urgentie is hoog en ook de nieuwste nummers pakken goed uit naast een ‘oudje’ als ‘I Will Survive’. 
Terwijl het veld steeds voller loopt mag publiekslieveling Caerus doet waar het goed in is. Met bassist Axel Kruithof weer terug op het oude nest en zanger José Leijnse in topvorm maakt de band uit Terneuzen het helemaal waar. De melodieuze metal valt goed op de Westdorpse weide, waar veel vrienden en bekenden de band toejuichen. Ook het Vlaamse As We Speak heeft fans meegnomen. Al hebben ze dat te danken aan Axelaar Gyan Klomp, die deel uitmaakt van deze metalcore band. Het eerste Zeeuwse optreden van deze act gaat zo niet onopgemerkt voorbij. Muzikaal is het metalcore uit het boekje. Amusant, prettig in het gehoor liggend, en goed gebracht.

Ook Valley komt van over de grens. de post-rock hardcore mix kent fijne golven van hard en zacht. De nummers zijn interessant qua opbouw en performance. Muzikaal staat het als een huis. Het is een mooie opwarmer voor afsluiter Treehook. Want als het gaat om een neus voor nieuw talent, dan heeft Kreekrock een naam hoog te houden. Deze band is  nu al een (never mind the) hype. Geselecteerd voor de Popronde, eerste album op komst, en alleen maar lovende woorden vanuit de muziekpers voor deze Stonerband uit Zuid-Beveland. Terecht, want ook op, en vooral, voor het podium gaat het helemaal los vandaag. Veel energie. Beetje vaag, beetje hip maar vooral erg goed. Hier gaan we nog heel veel meer van horen. Een meer dan waardige afsluiter van een stralend festival. We kunnen deze keer met zekeheid zeggen, tot volgend jaar! 

Treehook

The Flow

Valley

Fists Of Time

Meer 3voor12 Zeeland