Spectra staat in Zeeland al jaren bekend als bandcompetitie. Vanavond beleeft de muziekwedstrijd in podium De Klomp in Ovezande een nieuwe editie. Dit keer staat hiphop centraal en treedt rapper Ray Fuego op als special act.

Hiphop in Zeeland. Dat het leeft is zeker waar. Maar, uit hun vertrouwde schulp kruipen, doen de Zeeuwse rappers zelden. Ze leven namelijk voornamelijk in hun eigen studio. Behalve vanavond. De laatste volledig met hiphop gevulde voorronde was in het voorjaar van 2012. Tijd voor nieuw talent!  

De Klomp oogt nog wat leeg als het Zeeuws-Vlaamse duo D.Rhymz & Lil. Cyclo de avond openen. Die leegte wordt snel opgevuld door dreunende beats en kekke Nederlandstalige lyrics. Lil. Cyclo, het broertje van rapper Cyclo B, laat wat steken vallen als het gaat om de kracht in zijn stem, waardoor de muziek zijn zang overstemt. Het duo maakt gebruik van eerder opgenomen vocals en rappen daarop live. Een energiek optreden is het zeker.

Meteen door naar het volgende duo Qube.tunes en Chav. Dit duo gaat laid back. Relaxte beats en daarop duidelijke teksten met een boodschap er in verwerkt. Teksten gaan verder dan seks, liefde en geld, wat de meeste proberen over te brengen en dat pakt voor de heren positief uit. Al klinkt het muzikaal gezien wel allemaal erg eentonig, aldus de jury. Daarnaast is het door het gebruik van fade outs ook vaak onduidelijk wanneer een nummer echt eindigt.

Qube tunes en Chav

D Rhymz

Na een korte pauze maakt het publiek kennis met het trio TeamOfso uit Walcheren, of liever: 0118, zoals deze jonge gasten het zelf beschrijven. Op de bühne is het meteen complete chaos. Drie ego’s die elk alle aandacht opeisen. Ook het inmiddels toegestroomde publiek krijgt het te verduren. De toeschouwers bewegen niet genoeg, aldus het trio. Dus stapt de leading man de zaal in en duwt en trekt in de rondte, om op die manier wat ‘matties’ mee te krijgen. Het mislukt. Als de jury hierover wat op te merken heeft, zijn de hiphoppers uit 0118 daar niet van gediend. “Dikke Shout Out’s naar al onze bro’s die hier vanavond aanwezig zijn!” aldus het trio. Het stelletje ongeregeld weet wel de publieksprijs binnen te slepen.

Uit alle hoeken van de provincie heeft het jonge publiek zich inmiddels verzameld in De Klomp. Een volle zaal voor Vellie Scarra. Het duo uit Terneuzen, (0115) weet een eigen stijl te creëren en geeft dit vorm met hun beats en lyrics. Helaas bracht de voorbereiding roet in het eten, waardoor het optreden niet goed uit de verf komt. Jammer. Al met al is dit wel de beste act van de avond en ze gaan dan ook naar huis met de juryprijs.

Laatste act van vanavond is Badaki. Een jonge producer die voor het eerst op de bühne staat en wilt laten zien dat zijn muziek meer brengt dan alleen thuis in zijn studio. Eén sterke track heeft hij ingestudeerd en dat komt voor een producer zijnde prima uit de verf. De rest van zijn show besteedt hij samen met al zijn broeders van deze avond. Een nieuw collectief a.k.a. New Wave lijkt geboren. Ze freestylen erop los, totdat de beats en inspiratie op is.

Special act van vanavond is Ray Fuego van het collectief SMIB uit Amsterdam. De rapper zelf is ‘wap’ en schreeuwt maar wat het publiek in, die dat al springend omarmen. Erg indrukwekkend zijn de performance niet, maar de man weet het halfuurtje goed te entertainen. Een roerige avond.

De laatste Spectra-voorronde staat gepland op 17 maart 2017.

Badski

TeamOfso

Vellie Scarra en TeamOfso

Vellie Scarra