Harbour Of Souls, won zaterdag de Zeeuwse voorronde van de Metal Batlle. De heavymetalband werd door de jury unaniem tot winnaar verkozen. Het publiek in Podium In Terneuzen (PIT) zag vier verschillende bands in evenzoveel stijlen hun best doen om een plek in de halve finale af te dwingen.

Het was een helse klus voor de driekoppige jury. Een winnaar kiezen uit vier bands die elk op hun eigen manier in hun eigen stijl harde muziek maken. Het oud-Hollandsch appels met peren vergelijken. Het progressieve death metal collectief Zumuz, mag de avond openen. In het half uur speeltijd dat de groep krijgt worden er drie nummers gebracht. De Middelburgers brengen alles behalve makkelijke muziek. Dit soort complexiteit heeft tijd nodig en een half uur is dan duidelijk te kort. De nummers springen van de hak op de tak en laten zich niet zo maar ontleden. Drummer Damian de Muijnck (Xeno) timmert alle ingewikkelde structuren vakkundig aan elkaar. Maar echt blijven hangen doet er niets.  

Zumuz

Harbour of Souls

Hierna is het tijd voor de latere winnaar Harbour Of Souls. Zij nemen de toehoorder mee in een enthousiaste trip terug in de tijd. Toen heavy metal nog een overzichtelijk genre was. Ze combineren het beste wat tussen Black Sabbath, Deep Purple en Iron Maiden inzit. Nummers met een moderne allure uit de oude doos. Zanger Martin de Jong is goed bij stem en probeert het publiek mee te trekken in zijn enthousiasme. Iets wat niet helemaal lukt, maar dat ligt meer aan de mensen in de zaal dan aan de band. Als hij voor het laatste nummer z’n shirt uittrekt wordt het Manowar-gehalte ineens wel erg groot. Dit soort muziek spreekt een groot publiek wel aan. Herkenbaar, niet te moeilijk en lekker headbangbaar. Wat dat betreft een terechte winnaar die het nu mag opnemen tegen de kampioenen van Zuid-Holland, Brabant en Noord-Holland. Op 18 maart in Baroeg Rotterdam.   

Het Belgische Nocardia laat er geen twijfel over bestaan waar de inspiratie vandaan komt. Metallica! En dan ten tijde van ‘Kill Em All’ en ‘Ride The Lightning’. Het is vingervlug, razend knap en zeer energiek wat dit trio brengt. Een snufje Slayer wordt nog door de nummers gemengd maar origineel wordt het nergens, daarvoor ligt de nadruk te veel op Lars Ulrich en zijn vrienden. Hun ‘Destined To Kill ‘is gewoon een schaamteloze copie van ‘Seek and Destroy’. Maar deze jonge honden kunnen wel muziek maken en geven alles. Dat is ook al wat waard.

Nocardia

Fists Of Time

Wie ook altijd alles geeft is hardcore band Fists Of Time. Zanger Dennie is wat grieperig maar des ondanks trekt en sleurt hij zijn band door hun speeltijd heen. Gaat het publiek bij een beetje hardcore show vaak compleet los, vanavond gebeurd er niets. Hoe de sympathieke frontman ook zijn best doet. De menigte is onvermurwbaar. Hierdoor zakt het energiepeil van de Zeeuws- Vlamingen ook gedurende de set wat in. Dit is niet een plek waar een band als deze volledig tot zijn recht komt. Als special act heeft de organisatie Iron Maiden-tribute Sevenson uitgenodigd. De heren hebben wat tijd nodig om op te bouwen, maar wie is blijven hangen geniet na het praatje van jury van al het beste wat Iron Maiden ooit heeft gemaakt.

Sevenson