Het is slechts aan een select gezelschap muzikanten weggelegd: doorbreken met de eerste plaat, opvolgen met gewoon een goede tweede en erin slagen alle grenzen te verleggen met de derde plaat. Mister and Mississippi heeft de vertrouwde en kenmerkende folk/post-rock achter zich gelaten en met ‘Mirage’ staat een echte indieplaat vol synths en overstuurde gitaren. Weet Mister and Mississippi met ‘Mirage’ een nieuw publiek voor zich te winnen, of heeft de band zich vooral vervreemd van zijn oude schare fans? We komen erachter in De Spot, waar de band het eerste optreden van de Nederlandse tour geeft.

Pitou heeft de eer de avond te openen. Dat gebeurt met mooie, ingetogen liedjes en prachtige samenzang van de drie zangeressen. De presentatie is helaas wat aan de saaie kant, wat te merken is aan het publiek dat aan het einde van de set afhaakt. Desalniettemin een prima set vol betoverende liedjes.

Even later betreedt Mister and Mississippi het podium en opent zonder genade met eerste single ‘HAL9000’ en speelt daarna gelijk ‘Lush Looms’. De toon is gezet, Mister and Mississippi heeft nieuwe muziek en die zullen we horen ook. Het publiek is enthousiast en danst volop mee op de muziek, die inspiratie trekt uit bands als Depeche Mode en Future Islands. En terecht: er wordt strak gespeeld, de nummers zijn herkenbaar zonder simpel te worden en de set is goed opgebouwd.

Pitou

Opvallend is dat er maar twee oude nummers worden gespeeld, waaronder hitje ‘Northern Light’, dat onder het mom van nieuwe muziek ook volledig anders wordt gespeeld dan we gewend zijn. Niets akoestische gitaren, maar synths en dikke drumbeats.

De band geniet zichtbaar van de nieuwe muziek en zangeres Maxime Barlag vraagt meerdere malen plagerig of het publiek het nieuwe Mister and Mississippi wel ziet zitten. Dat wordt elke keer luidkeels beantwoord met “ja!”, waarna de band met nog meer energie het volgende nummer inzet. Toppunt van de avond is laatste single ‘Wolfpack’, waarbij de band voorzichtig een knikje geeft naar het post-rockverleden en een outro van vele minuten speelt.

Mister and Mississippi

Mister and Mississippi

Mister and Mississippi

Mister and Mississippi zal ongetwijfeld een aantal fans verliezen met nieuwe plaat ‘Mirage’. Echter, gezien het enthousiasme van een goed gevulde De Spot, zal de band ook zeker nieuwe fans voor zich winnen. Als elk optreden zo gespeeld wordt, kan de band zomaar uitgroeien tot een van de betere (live)acts van 2017.

Mister and Mississippi

Meer 3voor12 Zeeland