De PIT is in voor een punkfeestje

Het stof is weer van de vloer gedanst

Michiel Elshout ,

Soms heb je van die avonden waarvan je eigenlijk niks verwacht, die dan stiekem toch uitmonden in een gezellig feest. Dit was het geval in de PIT met de Ska Punk Night. Het is in het café-gedeelte te doen, omdat de grote zaal ingericht wordt voor een ander feest. Hierdoor is er een kleine, intieme ruimte. De ideale setting voor punk. Er staan drie bands op het programma. De eerste band is Oskoed Slotters.

Oskoed Slotters is een driekoppige skatepunk band uit Moordrecht. Op het begin van hun set worden we al gewaarschuwd. “Deze show wordt de show van de z-kantjes”, aldus frontman Roan de Vogel. Ze hebben backstage vlug nog wat geoefend, om zo de plooien eruit te halen. We krijgen eerst een aantal nummers te horen van hun nieuwe CD: Of course I'd like to save the world. .. Just not today. De toon wordt hiermee gezet voor de rest van de set. De invloeden van deze band zijn duidelijk te horen. Bands als Screeching Weasel en NOFX laten hun stempel achter op de stijl van de Oskoed Slotters. Korte, snelle en strakke punk rock met nummers die niet langer duren dan twee minuten. Ze brengen een enthousiaste en aanstekelijke show. De boomlange drummer, achter misschien wel een te klein drumstel, maakt het feest compleet. Hier en daar zijn wat technische mankementjes. De microfoon durft er wel eens mee op te houden, het is soms zoeken naar de juiste pedalen en bij één nummer wordt de tekst even vergeten. Het lijkt niet uit te maken. Bij de Oskoed Slotters moet je niet verwachten dat je omver gespeeld wordt met technische overgangen en moeilijke bruggen. Het is een band die draait om plezier hebben. Dat stralen de bandleden uit en dit slaat over naar het publiek. Na hun korte set van een kleine 30 minuten is het de beurt aan de volgende band.

Op de Facebookpagina van de PIT staat vermeld dat De Weidetulpjes op dit moment de bekendste Heideroosjes tributeband is van Nederland. Dit schept natuurlijk verwachtingen. De Zeeuwse formatie speelt voor een thuispubliek. Dit werkt al in hun voordeel. Vanaf het eerste nummer trekt de band het publiek mee. Gedurende de set blijft het publiek meezingen en -brullen. Het euvel wat bij de vorige band speelde, komt helaas ook terug bij De Weidetulpjes: De microfoon houdt er herhaaldelijk mee op. Niet enkel van de frontman, maar ook die van de drummer en de gitarist. Dit leidt tot enige frustratie bij frontman Tim van Laere. De band speelt een dik uur en sluit af met het nummer ‘United Scum‘. Ook hier houdt de microfoon er mee op. Het publiek zorgt dan maar zelf voor de vocalen.

The Dancing Morons sluit de avond af. Een ska punk band uit België. Het is een beetje proppen, als deze band het podium op moet. Ze zijn met zijn zevenen en het podium is niet zo groot. Op de frontman na is iedereen in trainingspak. Een leuke gimmick, maar daar blijft het ook bij. Wanneer de band begint, barst het feest los. De aanstekelijk ska punk zorgt voor een goede sfeer. De dansvloer wordt optimaal benut. Al moeten de dansende mensen af en toe de trompet en trombone ontwijken. De kleine ruimte wordt optimaal benut en het publiek kegelt door elkaar in de moshpit. The Dancing Morons is geen typische ska punk band. Ze durven ook af en toe een hardcore nummer te brengen met een typische ska sound. Een gewaagde mix, die toch werkt. Heel de set lang is het feesten en dansen.

Deze avond bewijst dat je niet veel nodig hebt voor een gezellige avond. Gratis entrée, een intieme ruimte en een enthousiast publiek met de juiste bands. Misschien wel de perfecte formule. Dat gewoon in Zeeuws-Vlaanderen.