Herrie in ‘t Hof

Vuige gitaren, pompende bassen en bulderende drums in Middelburgs café

Loek van der Linde ,

Kaffee ’t Hof in Middelburg is een alternatieve muziektempel die kan concurreren met menig Amerikaanse keldersessie. Het geluid staat veel te hard, de band past nauwelijks op het podium en de thermometer geeft binnen een kwartier al 30 graden aan. Toch heeft het iets magisch om met je neus op het drumstel te luisteren naar een band die alles geeft. Vrijdag was het de beurt aan nieuwe Middelburgse desertrockband Integraton en noiserockers Udarnik uit Nijmegen.

De drie heren van Integraton mogen de avond aftrappen. Behendig stappen ze het kleine podium op. We zien het oude ritmetandem van Capital Sentimental (drummer Martijn Everts en bassist Sander Morauw), bijgestaan door gitarist/zanger Redmar Hiemstra (Dan Musk, Echosonic). De eerste noot is nog niet gespeeld, of het zaaltje begint vol te lopen tot er niemand meer bij kan. De band haalt veel inspiratie uit legendarische bands als Kyuss en Electric Wizard en speelt overtuigend vuige riffs zoals dat hoort in de desertrock. Een speciale rol is weggelegd voor bassist Morauw, die zichzelf een beetje verstopt aan de zijkant van het podium. Zijn melodieuze baspartijen doen ’t Hof schudden en tillen de band elk nummer weer verder op. Hij legt een moddervette basis waarop zijn kompanen kunnen bouwen en terugvallen. 
Als na 5 nummers in een krappe 25 minuten de band aangeeft dat het alweer gedaan is, klinkt de ontstemming uit het publiek dat meer wil horen. Hiemstra blijft verrassend koel (“Dan moeten we onze nummers zeker twee keer spelen, dat is echt te cheesy man.”) en de band stapt onder luid applaus het podium af. Hulde voor deze drie mannen die zichzelf in 25 minuten gelanceerd hebben naar misschien wel de beste desert/stoner band van Zeeland.

Een half uur later is het de beurt aan noiserockband Udarnik. De band heeft al een behoorlijke staat van dienst opgebouwd in de afgelopen jaren (voorprogramma’s van o.a. Raketkanon en Screaming Females) en zijn uit Nijmegen afgereisd voor een late night show in het dampende café. Het optreden begint goed en de band heeft er zin in. Naarmate het optreden vordert, gaat de kwaliteit echter achteruit. Drummer “C. wasdatwat” wil te veel en zit er daardoor vaak naast, wat er uiteindelijk voor zorgt dat de drie mannen als een soort eilandje hun partijen afwerken. Dit doen ze nog steeds verdienstelijk, maar aan het weglopende en pratende publiek te zien, is het niet genoeg. Jammer, want Udarnik heeft toch wel bewezen dat ze meer in huis hebben.

Voor beide bands geldt dat we volgende keer meer verwachten: van Integraton meer net zulke goede nummers en van Udarnik meer in het algemeen. Kaffee ’t Hof is een magische locatie voor dit soort bands en niks kan afbreuk doen aan deze heerlijk smerige avond.